Ik vind het mooi, hoe je leven in zoveel opzichten kan veranderen. Wisselen van scholen, wisselen van partners, wisselen van vrienden, wisselen van woonplaats, wisselen van gedachten, wisselen van meningen, wisselen van smaak, wisselen van gevoelens, wisselen van interesses. Alles in het leven vloeit maar door. Je maakt 1 keus en daardoor kunnen er wel 10 dingen als domino-effect mee veranderen. Zowel goede als slechte dingen.

Die 2 minuten twijfelen over welke melk je in je koffie wilt bij de Starbucks, zorgt ervoor dat je je omdraait en tegen de liefde van je leven aan loopt. De keus om toch een straat verder rechtsaf te slaan, waardoor je nét niet aangereden wordt door een andere auto. De keus om je veter even verderop wel te strikken, waardoor je struikelt, je de trein mist en je een belangrijke sollicitatie misloopt. De keuze die je maakte om een bepaalde samenwerking niet aan te gaan, waarna je later hoort dat diegene waarmee je samen wilde werken, failliet is gegaan en jouw bedrijf hierin mee had getrokken als je de deal wél had gesloten.

Volg je intuïtie

Elke keuze die je maakt heeft dus een gevolg. Ik geloof heilig in het feit dat niks zomaar, zonder reden gebeurt. Als je oprecht gelooft dat je intuïtie je de juiste weg zal wijzen, zal deze je ook daadwerkelijk helpen. Voorbeeld: Je baalde heel erg dat je die trein miste, en daardoor je sollicitatie misliep, maar een paar weken later komt er een nog veel beter aanbod op je pad. Een aanbod dat je niet aan had kunnen nemen als je die andere baan had gekregen! Het universum heeft je hier dus eigenlijk geholpen.

Op een laag pitje

De drukte en hectiek in deze wereld, en het feit dat we bijna alles in onze schoot geworpen krijgen, zorgt er echter voor dat ons survival mechanisme op een laag pitje staat. Intuïtie wordt bijna niet meer gebruikt. We maken keuzes op basis van online-vragenlijsten, roem, macht en manipulatie. De gehele dag worden we bijvoorbeeld overspoeld met reclames die ons vertellen welke spullen, welke diensten en welke gedachten we moeten hebben. We worden overspoeld door mensen met meningen, de een schreeuwt nog harder dan de ander. Er is bijna geen vrijheid meer om zelf keuzes te maken. We luisteren niet meer naar onze eigen intuïtie, nee in plaats daarvan volgen we de kudde en de celebs en influencers op Instagram, Want ja, die zullen wel weten hoe we ons leven moeten leiden en hoe we gelukkig worden toch?

Het geschenk is vergeten

Onze hersenen nemen alles over en ondanks dat we hartstikke slimme mensen zijn, belooft dat niet dat we altijd de verstandigere keuzes maken. Waarom luisteren we niet meer naar ons gevoel? Dit komt doordat we in onze maatschappij veel waarde hechten aan het maken van weloverwogen een doordachte beslissingen. Vanaf onze geboorte wordt ons eigenlijk al geopperd om ons intuïtieve gevoel te negeren. In plaats hiervan hebben we geleerd rationeel te denken en hierdoor zijn we verleerd om naar dat kleine stemmetje in ons hoofd te luisteren. Zoals Einstein het mooi verwoordde: “Het intuïtieve denkvermogen is een godsgeschenk en het rationele verstand is een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.”

Luister

Toch is het verstandig om eens vaker naar je onderbuikgevoel te luisteren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat onze intuïtie vaak al lang voor ons rationele verstand weet wat we moeten doen. Het onderbewuste weet vaak veel sneller het antwoord dan het bewuste, meer analytische, deel van de mens.

Probeer daarom bij het maken van moeilijke beslissingen, het denken even stop te zetten. Als je dan heel goed luistert, hoor je een klein stemmetje en hiermee vertelt je gevoel je precies wat je moet doen.

“There is an universal, intelligent, life force that exists within everyone and everything. It resides within each one of us as a deep wisdom, an inner knowing. We can acces this wonderful source of knowledge and wisdom through our intuition. An inner sense that tells us what feels right and true for us at any given moment.”

Liefs

Jip Isabel