Voor de (beginnende) vegan is het altijd fijn om een lekker én simpel receptje uit te proberen. Hierdoor krijg je aardigheid in het veganistisch koken en ben je trots op jezelf dat je geen dierlijke producten eet. Geen zorgen, want er zijn gelukkig genoeg vegan recepten die lekker, simpel en gezond zijn. Wij hebben er 4 voor je op een rijtje gezet die je deze week eens uit kan proberen. Enjoy!


Falafelsandwich met tahindressing

Bereidingswijze:

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Snipper de ui, pers de knoflook en hak de koriander grof. Rasp de schil van de citroen en pers de vruchtensap uit in een apart bakje.
  • Doe de kikkererwten, ui, knoflook, komijn, paprikapoeder, oregano, koriander, citroenschil, bloem en olijfolie in de kom van een keukenmachine. Voeg ½ theelepel zout en wat peper toe en maal het geheel fijn en kruimelig. Meng het daarna nog even tot het een samenkomend geheel vormt.
  • Verdeel het kikkererwtenmengsel in 4 gelijke delen en rol hier balletjes van. Duw de balletjes iets plat. Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de balletjes 15 minuten.
  • Klop ondertussen de tahin met 75 ml koud water en het citroensap tot een sausje. Snijd de pitabroodjes en rooster ze in de broodrooster.
  • Stop 4 falafelballetjes in elk pitabroodje. Garneer de pickles, tomaat en komkommer. Doe daar de sriracha, tahinsaus en sojayoghurt overheen. Eetsmakelijk!

Sushi met paddenstoelen en bloemkoolrijst

Je kunt van de bloemkool rijst maken door een rauwe bloemkool te raspen of fijn te maken met een keukenmachine of blender. Kijk hier hoe je deze makkelijk zelf maakt.

Bereidingswijze:

  • Breng wat water aan de kook. Doe de bloemkoolrijst in een zeef en giet het hete water eroverheen en laat dit goed uitlekken.
  • Doe de bloemkoolrijst samen met de andere ingrediënten voor de ‘rijst’ in een kom en meng dit door elkaar. Zet dit in de koelkast.
  • Verhit olie in een koekenpan en snijd ondertussen de paddenstoelen in dunne plakjes. Doe de paddenstoelen in de pan en bak deze tot ze goudkleurig en gaar zijn. Haal de pan daarna van het vuur en laat de champignons afkoelen.
  • Leg een vel nori op een bamboe sushimatje, met de gladde kant naar beneden. Besmeer twee derde van het vel met de bloemkoolrijst, een laagje van 5 mm dik.
  • Snijd de avocado in dunne reepjes. Maak in het midden van de bloemkoolrijst een horizontale rij van de avocadoreepjes, komkommer, paprika en paddenstoelen en bestrooi dit met sesamzaad.
  • Til de voorkant van het sushimatje op en rol voorzichtig maar strak op tot een mooie sushi-rol. Maak het uiteinde een beetje nat met water, hiermee kan je de rol sluiten. Terwijl je de andere sushi maakt leg je deze in de koelkast.
  • Om de sushi-rol te snijden doop je een scherp mes in heet water. Snijd de rol in plakjes van 2 cm. Bestrooi de sushi met zwarte sesamzaad en serveer met sojasaus, wasabi en gember. Bon appetit!

Vegetarische tagliatelle met avocado en asperges

Bereidingswijze:

  • Maak de dressing/saus door alle ingrediënten voor de saus in een blender te mixen.
  • Breng water met een snufje zout aan de kook en kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Was de groene asperges en voeg deze de laatste 4 minuten toe aan de kokende pasta. Giet af en doe het in een grote schaal.
  • Voeg 3 eetlepels van de zelfgemaakte dressing toe, samen met de zongedroogde tomaatjes en de limabonen. Mix alles goed door elkaar tot een geheel. Snijd de avocado in plakjes en verdeel dit over de pasta. Klaar!

Groene kool wrap met courgetti en doperwtenhummus

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng ondertussen de hazelnoten met de agavesiroop. Spreid dit uit over een met bakpapier geklede bakplaat. Karamelliseer de hazelnoten gedurende 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat dit afkoelen. Hak grof en zet apart voor later gebruik.
  • Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine of blender en meng dit tot een glad mengsel. Proef en pas de smaak eventueel aan met zout en peper.
  • Snijd de boven- en onderkant van de courgette eraf en haal de courgette door een spiraalsnijder. Draai rond tot je de courgette tot slierten hebt gemaakt. Besprenkel de courgetti met citroensap.
  • Blancheer de doperwten en de peultjes 2 minuten in een pan met heet water. Giet er koud water overheen om te voorkomen dat ze nog verder doorgaren.
  • Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool en en was deze schoon. Verwijder het hart van de kool. Leg de bladeren op een bord en verdeel de hummus. Vul de bladeren met de courgetti, doperwten, peultjes, munt en hazelnoten. Smakelijk!

Bekijk ook: