Ook wanneer je glutenvrij eet, kun je genieten van dingen die normaal boordevol gluten zitten. Heerlijk zachte, zoete cinnamon rolls bijvoorbeeld. Met dit recept maak je glutenvrije cinnamon rolls die eventueel ook nog eens vegan kunnen zijn. Ook de icing mag natuurlijk niet ontbreken.

Wat heb je nodig voor glutenvrije cinnamon rolls?

Het recept is verdeeld in drie onderdelen. Het is een vrij grote lijst aan ingrediënten, maar je hebt ook verschillende dingen meerdere keren nodig. Met deze hoeveelheden maak je ongeveer 10 cinnamon rolls.

Voor het deeg:

  • 300 ml Griekse yoghurt of plantaardig alternatief
  • 60 ml (plantaardige) gesmolten boter of kokosolie
  • 300 gram glutenvrij meel
  • een halve theelepel xantaangom
  • 25 gram kristalsuiker
  • 6 gram bakpoeder
  • halve theelepel baking soda

Let op: hoewel het bakpoeder van bijvoorbeeld Dr. Oetker wel glutenvrij is, kan hierbij wel sprake zijn van kruiscontaminatie door de fabricageomgeving.

Voor de vulling:

  • 150 gram fijne rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel (plantaardige) gesmolten boter of kokosolie 

Voor de icing:

  • 60 ml (plantaardige) gesmolten boter of kokosolie
  • 260 gram poedersuiker 
  • 1 theelepels vanille-extract
  • ca. 50 ml heet water of naar eigen inzicht

Bereidingswijze

Dan gaan we nu echt aan de slag. Naast de ingrediënten heb je een oven, een ovenschaal of muffinvorm en een paar schalen nodig.

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een bakplaat of muffinvorm in met boter of bakspray. Je kunt ook een bakplaat met bakpapier gebruiken.
  2. Mix in een grote schaal de yoghurt en de helft (30 ml) van de gesmolten boter. Voeg daarna het meel, de xantaangom, suiker, bakpoeder en baking soda toe. Het deeg moet zacht en kruimelig worden.
  3. Besprenkel een oppervlak – bijvoorbeeld je aanrecht – met wat bloem of meel en kneed het deeg met je handen tot het glad aanvoelt.
  4. Rol het deeg uit en snijdt er een vierkant van ongeveer 20 bij 30 centimeter van. Smeer dit in met de overgebleven 30 ml boter
  5. Mix in een andere schaal de vulling. Doe de twee soorten suiker, kaneel en gesmolten boter. Verdeel dit gelijkmatig over het deeg, maar zorg dat je aan de rand een centimeter of twee overhoudt.
  6. Begin aan de lange kant het deeg langzaam op te rollen. Zorg dat aan het eind de naad goed aansluit.
  7. Snij de rol in plakken. Als dit lastig gaat, kan je het eventueel kort in de koelkast of vriezer zetten, zodat het wat steviger wordt.
  8. Plaats de rollen in je ovenvorm of op je bakplaat. Bak tot de randjes goudbruin worden, ongeveer 20 minuten afhankelijk van je oven.
  9. Laat de cinnamon rolls na het bakken even afkoelen op een rek.
  10. Mix in een schaaltje de gesmolten boter, poedersuiker, vanille-extract en heet water tot je een gladde icing krijgt. Je kunt het zo dik of vloeibaar maken als je wilt.
  11. Verdeel de icing over de kaneelbroodjes en eet smakelijk!