Shakshuka is ons favoriete eenpansgerecht. Het ziet er vrolijk uit, is hartstikke lekker en kun je zowel als ontbijt, lunch en avondeten maken! Wat? Een vegan shakshuka? Wij zijn fan! Serveer er een lekkere flatbread of Turks brood bij om te dippen om het nog vullender te maken. Omdat het een eenpansgerecht is heb je weinig afwaswerk en kost dit recept weinig tijd en werk. Ideaal als doordeweeks diner dus!
Bereidingswijze vegan shakshuka
- Snijd de ui, de paprika en de wortel.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hier de ui in. Als de ui glazig wordt kun je de knoflook persen en toevoegen.
- Hoe pittig wil je de shakshuka hebben? Bepaal hoeveel chilipeper je wilt gebruiken en bak dit dan nog een minuutje mee.
- Dan is het tijd om de kruiden toe te voegen. Doe de chilivlokken, het paprikapoeder, de bruine suiker en de tomatenpuree in de pan. Laat dit op laag vuur even pruttelen zodat alle smaken goed vrij komen en het een samenhangend papje wordt.
- Voeg de tomaten toe een kook op laag vuur het vocht eruit in 20 tot 25 minuten. Als het vocht eruit is voeg je nog een schepje tomatenpuree toe en laat dit 10 minuutjes doorpruttelen.
Tijd voor de vegan eieren!
- Dan is het tijd om je vegan eieren te maken. Snijd en schil de zoete aardappel dit tot tot ze zacht zijn. Pak je blender erbij en mix hier de zoete aardappel, een theelepel olijfolie, een theelepel edelgist en 1,5 theelepel tapiocameel aan toe. Voeg tot slot nog een klein beetje zout toe.
- Is het een glad mengsel? Giet het in een ander kommetje, zet even apart en maak je blender schoon. Deze heb je namelijk weer nodig voor het eiwit en je wil natuurlijk dat dit er ook echt als eiwit uitziet.
- Blijf ondertussen goed roeren door je vegan shakshuka, hij mag natuurlijk niet aankoeken.
- Als alles goed gemengd is begin je aan het eiwit. Ook hiervoor doe je de ingrediënten, de tofu en de tapiocameel, in de blender met een klein beetje (ongeveer een theelepel) water.
- Is de shakshuka een lekker dik mengsel geworden en is het meeste vocht er uit? Maak er dan met een pollepel 2 kuiltjes in.
- Vul de kuiltjes met het eiwit en doe er vervolgens het dooiermengsel bovenop. Laat dit 5 tot 10 minuten koken, het liefst met een deksel op de pan.
- Zijn je ‘eieren’ hard geworden? Dan is je vegan shakshuka klaar!
Dit simpele recept is niet alleen bij ons populair, ook topchef Ottolenghi is er dol op. Hij gaf er zijn eigen draai aan en wij hebben hier het recept voor je! Benieuwd naar meer van dit soort heerlijke vegan gerechten? Dan vind je dit recept voor paperdelle met vegan gehaktballetjes vast ook heerlijk!