Je hebt trek in zoet, maar wilt liever geen voorverpakte koekjes, bomvol suiker en andere troep eten? Dan is het slim om voortaan je eigen koekjes te maken. Moeilijk hoeft het niet te zijn. Als we wat meel, kokosolie en een ei in huis hebt, kom je al een heel eind. Deze speltkoeken zijn ontzettend makkelijk om te maken en zijn een ontzettend voedzaam tussendoortje. Mocht je minder suiker willen gebruiken? Dan kun je kokosbloesem suiker vervangen door een el honing of agavesiroop óf je voeg wat dadels toe aan het recept.
Bereiding speltkoeken
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Pak een grote kom.
- Smelt de kokosolie aubain marie.
- Doe de kokosbloesem suiker in de kom en voeg hier de gesmolten kokosolie aan toe, meng en laat even afkoelen.
- Hak ondertussen de pure chocolade in stukjes.
- Voeg vervolgens het ei bij de kokosolie en mix goed.
- Daarna kun je de meel en het bakpoeder bijvoegen en mix alles goed door elkaar tot er een glad deeg ontstaat.
- Doe nu je handje cranberries en chocolade stukjes erbij en roer nog 2 keer goed door elkaar.
- Maak van het deeg een grote (plakkerige) bal.
- Je kunt het deeg nog even in de koelkast zetten om iets harder te laten worden (10 minuutjes)
- Leg wat bakpapier op een bakplaat.
- Maak van de grote bal, kleinere balletjes en leg deze goed verspeid over de bakplaat.
- Maak je vingers nat en druk van de de balletjes koekjes.
- Schuif de bakplaat 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal ze er vervolgens uit en laat ze even afkoelen.
Geniet van de cookies!
Tip: de cranberries kun je ook vervangen voor een handje gehakte pinda’s!
Ook heel makkelijk te maken, zijn deze dadel banaan koekjes!