Deze koningsdag is anders dan alle anderen. Dit is een extra reden om er zelf een feestje van te maken. Misschien is het bij jouw familie traditie om in de ellenlange rij voor de bakker te staan ’s ochtends. Maar in plaats van op die manier een doosje oranjetompoucen bemachtigen kun je natuurlijk ook zelf de keuken in duiken. Een zelfgemaakte oranjetompouce serveren is natuurlijk ook super leuk! En je hebt meteen iets te doen die dag. Check hier het recept! 

Bereidingswijze banketbakkersroom

Om een traditionele oranje tompouce te maken heb je banketbakkersroom nodig. Je kunt ook een pakje kopen om dit sneller en makkelijker te maken. Maar het hoort wat ons betreft eigenlijk bij een oranje tompouce maken om ook dit from scratch te brouwen. Let op: dit moet wel minimaal 4 uur opstijven dus houd hier rekening mee als je het zelf wil maken. Maak de room dan ook het liefst de avond van tevoren, of ’s ochtends vroeg.

 1. Snijd het vanillestokje doormidden en haal de binnenkant, merg genoemd, eruit.
 2. Pak een steelpan en doe hier de melk, de vanillemerg, de buitenkant van het vanillestokje en 75 gram suiker in.
 3. Zet de steelpan op laag vuur en laat het mengsel 10 minuutjes pruttelen.
 4. Plits de eieren.
 5. Gebruik een andere kom en doe hier de rest van de suiker, eierdooiers, een klein beetje melk en custardpoeder zin. Roer dit tot een glad mengsel. Gebruik geen mixer want er moet niet teveel lucht in de room komen.
 6. Als de de melk aan de kook is, haal het dan gelijk van het vuur af. Gebruik een zeef om de hete melk bij het eiermengsel te gieten. Klopt ondertussen goed door met een garde. Ja dit klinkt zo ingewikkeld als het is dus een extra paar handen is geen overbodige luxe.
 7. Schenk het mengsel weer terug in de pan. Verwarm dit al roerend op laag vuur totdat het begint in te dikken. Je banketbakkersoom is bijna klaar!
 8. Zet het vuur af als de substantie op vla lijkt.
 9. Schenk de banketbakkersroom in een kom. Dek deze kom af en laat afkoelen.
 10. Als het mengsel is afgekoeld dan zet je de kom in de koelkast en laat je het voor minimaal 4 uur opstijven.

Bereidingswijze oranje tompoucen

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
 2. Rol je bladerdeeg uit en snijd 14 even grote rechthoeken uit. Een pizzasnijder is handig om hiervoor te gebruiken.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de uitgesneden rechthoeken op en maak daar gaatjes in met een vork.
 4. Leg op het bladerdeeg ook weer een vel bakpapier. Deze dek je opnieuw af met een andere bakplaat of een ander zwaar voorwerp. Dit doe je om te voorkomen dat het bladerdeeg gaat rijzen, je wilt natuurlijk een gewone platte oranje tompouce maken.
 5. Bak het bladerdeeg voor 10 minuten in het midden van de oven.
 6. Na 1o minuten haal je dit uit de oven en laat het volledig afkoelen.
 7. Pak een kom erbij die vies mag worden en zorg ook voor een schort of trek kleren aan die vies mogen worden. Je gaat namelijk met kleurstof aan de gang. Meng het poedersuiker met kleurstof en een scheutje water.
 8. Is het bladerdeeg afgekoeld? Bestrijk dan 5 van de plakjes met de oranje glazuur.
 9. Pak je banketbakkersroom uit de koelkast en gebruik een spuitzak om 5 plakjes bladerdeeg te vullen met de room.
 10. Maak je oranje tompouce af met het bladerdeeg met het laagje glazuur als dakje.
 11. Klop de slagroom stijf en versier je tompouce zoals jij dat leuk vind. Een paar toefjes slagroom, partjes mandarijn, een schijfje sinaasappel, een Nederlands vlaggetje.

Let op

Maak jij je oranje tompouce dit jaar zelf? Let dan op bij het boodschappen doen dat de slagroom die je koopt minstens 35% vet bevat. Anders wordt de room niet stijf genoeg en zakt je tompouce in elkaar.

Dat was even een werkje, maar je hebt je eerste oranje activiteit van het jaar er weer op zitten. Een oranje tompouce zelf maken is natuurlijk ook een leuke koningsdag acitiviteit. Kun je er nog even niet aan denken en moet je de drank van gisteravond nog flink verwerken? Deze 6 yoga oefeningen kun je doen om van je kater af te komen en hier geven we je tips om je kater te slim af te zijn!