Maar liefst 99 procent van alle baarmoederhalskankers worden veroorzaakt door een chronische infectie met HPV’S. Het Humaan Papilloma Virus (HPV) is een familie virussen met meer dan honderd verschillende varianten. De gevolgen van een infectie kunnen variëren van wratten tot kanker. HPV’S zijn heel erg besmettelijk. Ongeveer 80 procent van de seksuele actieve mannen en vrouwen komt ooit een keer in aanraking met HPV. De infecties kunnen ook overgedragen worden via de hand en de mond.


Wat is HPV?

Een humaan papilloma virus is een veelvoorkomend virus dat de huid en de slijmvliezen infecteert. Er zijn meer dan honderd verschillende varianten. Zo’n infectie komt net zo vaak voor als een verkoudheid. De meeste van deze infecties verdwijnen gewoon zonder dat daar een behandeling voor nodig is. De HPV typen die oorzaak zijn van genitale wratjes, abnormale cellen in de baarmoederhals of baarmoederhalskanker verspreiden zich van mens tot mens door seks of huid op huid contact. (Ze worden niet verspreid door inademing, handen schudden of aanraking van huiselijke producten)

Er zijn een aantal verschillende soorten ‘genitale’ HPV typen. Één daarvan is ‘hoog risico’. Dit betekent dat ze bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken bij voortdurende infecties. Daarnaast heb je ook ‘laag risico’. Dit betekent dat ze geen verband hebben met kanker, maar oorzaak kunnen zijn van genitale wratjes.

Behandeling

Een HPV-infectie kan niet met antibiotica of andere beschikbare medicijnen worden behandeld. Gelukkig gaat het virus meestal vanzelf weg of wordt het door het lichaam onderdrukt, zonder problemen te veroorzaken. Als de infectie wel blijft bestaan is er alleen een behandeling mogelijk van de abnormale cellen die zich vormen in bijvoorbeeld wratjes. Deze kunnen behandeld worden met gel, crème of laser technieken. Pre-kankercellen worden ook verwijderd uit de baarmoederhals via een chirurgische ingreep of een lasertechniek.

Doordat er geen behandelingen zijn voor de infectie zelf, is de meest effectieve manier om het te voorkomen jezelf laten testen. Het is belangrijk dat je je eigenlijk vanaf je 30ste elke 5 jaar regelmatig laten screenen en een HPV test te doen. Bij jonge vrouwen is er een grote kans op HVP, maar is de kans op baarmoederhalskanker weer minder. Bij leeftijden boven de 30 is het risico op baarmoederhalskanker juist groter dan op infecties.

Vaccinaties

Alle meisjes van 12 jaar, krijgen een vaccinatie aangeboden. De HPV-inenting bestaat uit 3 vaccinaties of prikken die in een periode van een half jaar worden toegediend. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. De vaccinatie werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De inenting kun je het beste krijgen als je dus nog niet seksueel actief bent.

Wil je toch zelf testen of je hier besmet mee bent? Ga dan of langs bij de dokter of vraag online een Test aan en deze kunt je thuis uitvoeren. Het uitstrijkje verstuur je dan naar een laboratorium.


Lees ook:

Ben moest sporten om zijn ziekte te kunnen overleven!

Maruschka (24) werd in de steek gelaten door haar moeder en strugglede hierdoor met haar zelfvertrouwen.

Je bloedsuikerspiegel in balans; hoe zorg jij dat je altijd energie hebt?