Wanneer je een bepaald doel hebt in de sportschool of een bepaalde spiergroep wil trainen, zul je snel het internet raadplegen. Hier word je gebombardeerd met advies over wat je wel en niet moet doen om je doel te bereiken. Om die reden staat het internet vol met adviezen over elk onderwerp van fitness, waardoor er mythes ontstaan. Sommige van deze worden verkeerd begrepen of zijn totaal niet waar. We willen voorkomen dat jij op het verkeerde been wordt gezet. Daarom hebben wij deze mythes voor je in kaart gebracht.

Mythe #1 Door te stretchen voorkom je blessures

 

Een belangrijke regel bij sporten en fitness is dat je aan een goede warming up moet doen. Ook is daarbij een aanname dat voor het sporten stretchen, hieraan bijdraagt. Dit is alleen niet zo, met stretchen warm je je spieren niet op. Dit kun je alleen doen door een warming up oefening. Dus ga bijvoorbeeld een stukje rennen, dat voorkomt wel blessures!

Mythe #2 Je kan doelgericht vet verbranden

Veel mensen geloven in het fabeltje dat je plaatselijk vet kan verbranden. Dat je dus door extra veel aandacht op je buik te focussen, daar ook sneller vet verliest. Dit is helaas niet hoe het werkt. Door te sporten kun je vet over je hele lichaam verminderen, maar niet plaatselijk. Je zal dus geduld moeten hebben om resultaat te zien.

Mythe #3 Pijn betekent dat je het goed doet (no pain no gain)

Je moet niet denken dat wanneer je pijn ervaart tijdens je workout, het betekent dat je goed bezig bent. Natuurlijk moeten je spieren soms een beetje branden, maar wanneer je een scherpe pijn ervaart, is het beter om te stoppen. Het kan dan namelijk iets anders betekenen

Mythe #4 Om af te vallen is cardio de methode

Dagelijks een uur hardlopen om vet te verliezen is helaas niet de meest effectieve methode! Je verbrandt met cardio namelijk relatief weinig calorieën. Je kan beter je voeding aanpassen en beginnen met krachttraining. Het is natuurlijk raadzaam om ook aan cardio te doen voor een betere conditie, maar wanneer je gewicht wil verliezen is dit meer een extraatje.

Ook lezen: 5x vetarme en koolhydraatarme lunch recepten

Mythe #5 Door veel buikspieroefeningen te doen krijg je een sixpack

Helaas, zo werkt het niet.  Als je een sixpack wilt zul je eerst je vetpercentage moeten verlagen. Alleen dan krijg je zichtbare spieren. Naast je buikspieren trainen moet je dus zorgen dat je minder calorieën tot je neemt en meer verbrandt!

Mythe #6 Hoe vaker je traint, hoe beter

Elke dag in de sportschool staan en je spieren keer op keer belasten, is helaas niet de methode. Na een workout hebben je spieren ook de tijd nodig om te rusten. Als je je spieren deze rust niet gunt, doe je ze meer kwaad dan goed.