Het leukste aan sporten, is dat je na een tijdje ook echt resultaat zult zien. Je voelt je fitter, kweekt meer spieren en/of bouwt conditie op. Dit is dan ook de reden dat we onszelf toch iedere week weer dwingen om de sportschool in te gaan, een sportlesje te volgen of te gaan hardlopen. Dan is het wel zo fijn dat je workout zo veel mogelijk bijdraagt aan je vooruitgang en dus effectief is. Met deze tips haal je alles uit je workout!


Een volle maag

Je hebt vast wel eens gehoord dat je beter op een lege maag kunt sporten omdat je dan meteen vet verbrandt, in plaats van eerst voedsel verbranden en dan pas vet. Klinkt logisch, maar is helaas niet waar. Je lichaam heeft namelijk genoeg brandstof nodig om te trainen. Je merkt het misschien niet, maar je traint toch echt minder hard met een lege maag. Zo verbrand je dus minder snel calorieën. Wel eerst even je eten laten zakken natuurlijk voor je aan je workout begint.

Warming up

Een warming-up wordt vaak gezien als tijdsverspilling, maar niets is minder waar. Het is namelijk niet alleen veel beter voor je lijf, maar je zal ook de rest van de dag veel productiever en energieker zijn. En dat betekent dus dat je ook na je workout gedurende de dag nog calorieën zal verbranden.

Intensiteit

Hoe hoger de intensiteit van je workout, hoe langer je lichaam nog calorieën zal verbranden na het sporten. In plaats van het 10 minuten rustig aan te doen, kan je dus beter 1 minuut even knallen en 4 minuten wat rustiger te trainen. Of kies bijvoorbeeld eens voor een HIIT (High Intesity Interval Training).

Geen lange pauzes

Je besluit van iedere oefening drie sets te doen. Na de tweede set zijn je spieren echter al verzuurd en wil je even een paar minuutjes bijkomen. Hoewel dit voor jou misschien wel goed voelt, is het niet zo verstandig als je zo veel mogelijk calorieën wilt verbranden. In deze pauze daalt je hartslag namelijk en met een verhoogde hartslag verbrand je meer calorieën. Hou dus een rustpauze van maximaal een minuut tussen iedere set.

Gewichten

Als je met gewichten traint, dan ben je geneigd om met een relatief makkelijk gewicht te trainen. In ieder geval een gewicht waarmee je drie setjes van tien kan halen. Toch kan je beter voor een wat zwaarder gewicht gaan, ook als je de tien herhalingen niet haalt. Kies voor een gewicht waarmee je drie setjes kan doen, maar in plaats van 10, maar acht herhalingen. De laatste herhalingen horen zwaar te zijn, echt heel zwaar.

Herhalen, herhalen, herhalen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar herhaling is essentieel voor optimaal resultaat. Je kan namelijk niet verwachten dat je na een maand trainen een sixpack hebt. Hoe meer je herhaalt, hoe beter en makkelijker de oefeningen zullen gaan en hoe meer resultaat je zult zien. Niet opgeven dus!

Lees ook

6 tips om alles uit je workout te halen

Dit zijn 8 voordelen wanneer je begint met sporten

6 tips om alles uit je workout te halen

Dit zijn de fitnesstrends voor 2020

6 tips om alles uit je workout te halen

Start je dag goed met deze korte, effectieve 15 minuten workout