Klagen over het weer gaat ontzettend snel en gemakkelijk bij de meesten. Maar nu het weer steeds grauwer en kouder wordt, beginnen we die zon toch wel te missen. Het valt op dat mensen zelf ook chagrijniger lijken te zijn wanneer het weer slecht is. Heeft het weer echt invloed op je humeur? Voel je je echt vrolijker door de zon? En hoe zit dat nou met die winter dip die er elk jaar rond de herfst weer aan dreigt te komen?


Onderzoek

Volgens meerdere onderzoeken verschilt het heel erg per persoon. Bij sommige mensen hoeft een regenbui nog niet de reden te zijn van een slecht humeur terwijl het bij anderen toch wat meer doet. Toch lijkt het wel of het weer altijd een beetje invloed heeft op mensen. Volgens een recent onderzoek van Universiteit Utrecht bleek zelfs dat er qua weersomstandigheden drie groepen mensen zijn: de regenhaters, de zomerhaters en de zomerliefhebbers. De regenhaters krijgen hun slechte humeur wanneer het regent, de zomerliefhebbers kregen een beter humeur wanneer het zonnig en warm was terwijl de zomerhaters juist een slechter humeur kregen; zij vonden het juist prettiger wanneer het koud en bewolkt was. Ook is er via dit onderzoek gebleken dat het in veel gevallen genetisch bepaald is. Om hierachter te komen zijn 400 jongvolwassen en hun moeders gevraagd om op verschillende momenten aan te geven wat hun humeur was. Uit veel gevallen is gebleken dat de moeders en hun kinderen vaak hetzelfde humeur hadden bij de weersomstandigheden. Best gek, hé? Maar dit kan juist wel heel fijn zijn. Wanneer het buiten keihard aan het regenen is, kun je tenminste gezellig met je moeder klagen over het weer, met natuurlijk een warme kop chocolademelk!

De zon is gezond!

Zelf verbaasde het mij helemaal niet dat ik meer een zomerliefhebber ben. Ik vind het heerlijk wanneer het warm is en ik de zonnestralen op mijn huid voel. Ik krijg er een blij gevoel van. Toch is dit helemaal niet gek, naast het feit dat veel mensen de warmte prettig vinden, zijn er nog meer verklaringen voor. Iets wat belangrijk is om te weten, is dat je door even een kwartiertje in de zon te zitten, genoeg vitamine D binnenkrijgt. Dit is belangrijk omdat vitamine D een grote rol speelt bij de werking van de spieren en het immuunsysteem. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat als je elke dag een paar minuten in de zon gaat zitten, je uiteindelijk een lagere kans hebt op hart-en vaatziekten. Het vraagt misschien wat tijd om dagelijks te doen, maar het is het zeker waard om het te proberen. Mits de zon ook schijnt natuurlijk.. En dan eindelijk het antwoord op mijn ‘brandende’ vraag, haha. Waarom word ik toch zo vrolijk wanneer de zon schijnt? Blijkbaar maak je door het zonlicht stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest voelt. Nu ga ik het warme weer nog meer missen!

Winterdip? No way!

De herfst is weer begonnen. Rond deze tijd merk je al snel dat mensen zich somber gaan voelen door de weersveranderingen. Allemaal regenhaters misschien? Alright, even het sarcasme terzijde, een winter-dipje komt vaker voor dan je denkt. Ruim 1.3 miljoen Nederlanders hebben hier namelijk last van. Ze komen eigenlijk het meeste voor tussen de wisseling van de zomer naar de herfst. Mensen voelen zich vaak een stuk somberder en hebben minder zin om dingen te doen. Maar wat zijn hier dan de oorzaken van? Nou, ten eerste speelt het feit dat het veel minder licht is buiten een grote rol. Je zult vast merken dat wanneer ’s ochtends de wekker gaat, het buiten nog donker is. Hoe dichter we bij de winter komen, doe donkerder het wordt. Ook ’s avonds wordt het eerder donker. Zo krijg je dus eigenlijk een situatie waarin je in het donker opstaat en naar je werk gaat, en ’s avonds weer in het donker naar huis gaat. Je ziet dus steeds minder natuurlijk  zonlicht per dag. Natuurlijk helpt het wel een beetje om bijvoorbeeld een pauze van een half uur in te lassen, maar vaak is ook dit niet genoeg. Daarnaast komt een slaapgebrek makkelijker voor. Tijdens de lente en de zomer stopt de nachtelijke aanmaak van ons slaaphormoon wanneer de zon ’s ochtends opkomt. Maar in de herfst en in de winter komt de zon later op, en de wekker gaat nog gewoon om 7 uur af. De productie van de slaaphormoon gaat dus gewoon lekker verder! Als vervolg hiervan raakt ons bioritme in de war en zijn we vaak nog wat langer moe of slaperig.

Hoe kom je van die winterdip af?

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om zo’n vervelende winter dip te bestrijden. Zo is het vooral belangrijk om positief te blijven. We know, het koude weer en de vermoeidheid zijn echt vervelend, maar hier hoef je jezelf niet te vaak aan te herinneren. Het klinkt misschien hard maar met klagen kom je echt niet veel verder. Probeer ook zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen. Even een wandelingetje maken of een luchtje scheppen kan je al een stuk beter laten voelen. Ook je nachtritme is ontzettend belangrijk, probeer je zo rustig mogelijk te voelen voor je naar bed gaat. Een warme douche is bijvoorbeeld al heel rustgevend. Een afstand van social media kan ook helpen en wanneer je nog wat tijd over hebt, is even mediteren ook heel prettig.

Zie ook

Heeft het weer echt invloed op je humeur?

#1 Hoe kan je makkelijker omgaan met sociale angst?

Heeft het weer echt invloed op je humeur?

#2 Vriendschappen zijn goed voor je gezondheid!