Vriendschappen zijn een van de belangrijkste dingen die je kunt hebben in je leven. Van kleins af aan hebben wij allemaal iemand nodig waar we mee kunnen lachen, huilen en vooral lekker onszelf bij kunnen zijn. Toch kan het zijn dat je er niet altijd bij stilstaat over hoe belangrijk vriendschap eigenlijk is, wat overigens helemaal niet erg is! Wanneer iets zo gewoon is geworden tussen jou en je vrienden, zoals met elkaar praten of elkaar advies geven, let je er uiteindelijk niet meer op. Toch is vriendschap belangrijker dan je denkt!

Goed voor je gezondheid

Natuurlijk klinkt het ontzettend logisch, goede vriendschappen hebben ontzettend veel positieve effecten, ook op je mentale gezondheid. Het zijn de kleine dingen die het hem doen, zoals kunnen praten over je dag of over iets dat je dwarszit. Of wanneer je advies wilt over iets belangrijks, misschien wel advies over je relatie. Na een tijdje worden dit soort dingen de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn deze dingen niet minder belangrijk. Volgens psychiater Abigail Brenner maakt echte vriendschap je leven een stuk meer compleet. Echtheid, eerlijkheid en vertrouwen zijn de belangrijkste eigenschappen waar een goede vriend aan voldoet. Wanneer je iemand zo goed kunt vertrouwen dat je samen over van alles kunt praten, weet je dat het goed zit. Wanneer je ergens mee zit is het ontzettend fijn om dit aan je ‘BFF’ kwijt te kunnen en haar mening of advies te horen. Of je kunt, integendeel, samen leuke dingen doen om de issues waar je mee zit even te vergeten. Volgens meerdere onderzoeken blijkt zelfs dat mensen langer, gezonder en gelukkiger leven wanneer zij een paar goede vrienden in hun leven hebben. Kortom, het heeft superveel voordelen om vrienden te hebben.

The language of friendship is not words but meanings.

– Henry David Thoreau

Waar te vinden?

Toch kan het ook wel eens gebeuren dat vriendschappen uit elkaar komen te vallen. Dit kan bijvoorbeeld komen door verhuizing voor een studie, een leuke baan of een nieuwe relatie. Natuurlijk is het superleuk wanneer je vriendinnen een nieuwe relatie hebben, maar wanneer jij als enige single overblijft, merk je toch af en toe dat het lastiger wordt om af te spreken wanneer iedereen druk is. En bij een verhuizing is het ook niet prettig wanneer je niemand kent. Gelukkig zijn er wel manieren om alsnog nieuwe vrienden te maken. Zo ben ik laatst achter een app genaamd ‘Bumble’ gekomen. Oorspronkelijk is Bumble een dating app, maar er is ook een functie, Bumble BFF, waarbij je niet zoekt naar dates, maar naar vriendinnen. Het werkt hetzelfde als de meeste dating apps, alleen swipe je nu naar rechts voor mogelijke vriendinnen in plaats van mannen. Daarnaast zijn er nog veel meer apps om op zoek te gaan naar vrienden. Zelfs Tinder heeft er een nieuwe functie bij: ‘Tinder Social.’ Bij deze functie kun je groepen maken met meerdere mensen om vervolgens met z’n allen af te spreken.

The only way to have a friend is to be one.

– Ralph Waldo Emerson

Stap er zelf op af

Natuurlijk is online zoeken niet de enige optie! Het kan helemaal geen kwaad om een praatje met iemand te maken op je werk of opleiding. Toch is het niet raar als je hier je twijfels over hebt. De gedachte dat iemand al vriendinnen heeft en geen interesse heeft in jou komt volgens onderzoek vaker voor dan je denkt, maar dit kan niet minder waar zijn! Je weet nooit hoeveel vrienden een ander heeft door alleen maar naar die persoon te kijken. En zelfs als diegene al vrienden heeft, hoeft dit ook helemaal niks uit te maken. Je kunt nooit teveel vrienden hebben. Misschien lijkt het die persoon ook leuk om vrienden te worden, je weet het maar nooit! Op het werk of opleiding zul je echt wel de kans hebben om op iemand af te stappen en een gesprek te beginnen. Ook zul je merken dat er dan altijd wel onderwerpen zijn om over te praten. Let er wel op dat de locatie wel belangrijk is. Een paar Do’s zijn bijvoorbeeld werk of opleiding. Ook de sportschool kan een goede locatie zijn. Wanneer je bijvoorbeeld samen een bodypump les volgt kun je altijd voor- of na de les praten. De Don’ts zijn in dit geval plekken waar je normaal niet alleen komt. Veel mensen gaan bijvoorbeeld niet alleen uit of naar de bioscoop. Wanneer zij al met een groepje zijn is het vanzelfsprekend dat het minder goed  tot bijna niet lukt om vrienden te maken. Onthoud wel dat het niet erg is wanneer er niet meteen een klik ontstaat, met sommige mensen heb je dat nou eenmaal en bij anderen niet.

#2 Vriendschappen zijn goed voor je gezondheid!

#1 Hoe kan je makkelijker omgaan met sociale angst?

#2 Vriendschappen zijn goed voor je gezondheid!

Dit gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent!