Een handstand is een onderschatte kracht oefening. Het is niet zomaar wat simpele acrobatiek, maar wel degelijk een krachtoefening. Is een handstand gezond? O ja zeker! Zowel voor lichaam als geest heeft deze houding gezondheidsvoordelen. Ben je lekker bezig en sta je dagelijks even op je kop? Lees hier 5 redenen waarom de handstand gezond is! 

1. Stabiliteit

Je evenwicht bewaren is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de handstand. Om recht te blijven staan moeten je spieren hard aan het werk, zonder dat je daar heel veel van merkt. Je lichaam maakt namelijk steeds kleine correcties om je evenwicht te bewaren en niet te vallen. Een laagdrempelige manier om je hele lichaam te trainen en dus een reden waarom een handstand gezond is!

2. Krachttraining voor je bovenlichaam

Hoewel een handstand gezond is omdat je hele lichaam aan het werk wordt gezet, moet je bovenlichaam het hardst aan het werk. Je schouders, bovenrug en armen krijgen het zwaar te verduren terwijl je op je kop staat. Oefen de handstand dan ook steeds voor 5 a 10 seconden en voel je met de dag sterker worden. Wil jij een handstand minutenlang uithouden? Dan is dat een goede motivatie om je bovenlichaam eens wat vaker te trainen.

3. Buikspieren

Alsof het allemaal nog niet mooi genoeg was, blijkt de handstand ook nog eens een goede buikspieroefening. Ben jij hard aan het werk om die sickpack te kweken, maar even helemaal klaar met sit ups? Wissel je buikspierkwartier af met wat handstand variaties en je abs hebben hun workout weer gehad.

4. Mentale effecten

Dat een handstand gezond is voor je lichaam is nu wel duidelijk. Maar ook op je geest heeft deze houding een positief effect. Als je op je kop staat stroomt al je bloed natuurlijk naar je hoofd. Hierdoor komt er meer bloed en zuurstof in je hersenen. Dit zorgt er weer voor dat je meer energie krijgt het stresshormoon cortisol afneemt. Hierdoor ervaar je minder stress. Wordt het je allemaal even te veel? Ga op je kop staan en voel je stress als sneeuw voor de zon verdwijnen.

5. Ademhaling

Zoals bij het vorige punt al genoemd stroomt door de handstand al je bloed naar je hoofd. Dit heeft ook positieve effecten op je longen. Je middenrif wordt door de handstand ontlast waardoor je vrijer kunt ademen en al snel zul je merken dat je door je ademhaling te controleren je deze houding langer uithoudt.

We nemen aan dat je overtuigd bent dat een handstand gezond is. Ben jij nog hard aan het oefenen? Dan hebben we hier wat tips voor je om de handstand helemaal onder de knie te krijgen. Merk je dat je het minder lang volhoudt dan je zou willen? Misschien kunnen deze schouderoefeningen je verder helpen.