Als je overvallen wordt door een gevoel van honger, doet de gemiddelde Nederlander zijn koelkast open om er een restje uit te halen. Even in de magnetron en je hebt weer een lekkere warme maaltijd klaar. Dit zorgt er misschien wel voor dat je honger even is gestild, het heeft in sommige gevallen alleen wel nog maar weinig voedingsstoffen over. Dat is zo omdat bepaalde producten hun voedingsstoffen verliezen wanneer je ze voor de tweede keer verwarmt. Hoe vaker je je voedsel opnieuw opwarmt of opnieuw laat afkoelen in de koelkast, hoe groter de kans dat je er bacteriën in komen. Daarnaast gaat de voedingswaarde achteruit net zoals de smaak en de textuur.

Natuurlijk is het niet altijd voor iedereen mogelijk om verse maaltijden te bereiden. Een opnieuw verwarmde maaltijd is in de meeste gevallen als nog goedkoper dan een afhaal- of bezorgmaaltijd. Daarnaast is het zo dat de voedingswaarden van groenten als je ze een keer opwarmt al veel verloren gaan. Als je nu wel in de gelegenheid bent om verse maaltijden te bereiden, goedzo! Lukt dit je niet? Houd er dan rekening mee dat er bepaalde producten zijn waarbij je het beter kunt vermijden ze opnieuw te verwarmen. Lees snel verder om er achter te komen welke dit zijn.


1. Broccoli

broccoli

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat groente die veel in water oplosbare vitamines zoals vitamine c bevatten, veel van hun voedingswaarde verliezen wanneer je ze kookt. Broccoli valt precies in deze categorie. Een portie broccoli bevat 132 mg viamine c, wat meer is dan je dagelijkse hoeveelheid.  Maar wanneer je deze groente voor de tweede keer opwarmt verliest het het ook het foliumzuur. Foliumzuur helpt bij het vormen van rode bloedcellen.

2. Gekookte eieren

gekookte eieren

Hardgekookte eieren smaken ook prima als je ze niet opnieuw opwarmt. Als je je eten toch liever warm hebt kun je daar bij hardgekookte eieren beter twee keer aan denken. Ten eerste kan de magnetron er voor zorgen dat er een gevaarlijke explosie, dus vermijd dat zeker! Daarnaast zorgt het verwarmen van ei er voor dat de antioxidanten sterk afnemen. Het opnieuw opwarmen versterkt dit proces nog een keer.

 

3. Aardappelen

aardappelen

Eigenlijk is bijna elke manier waarop je aardappels bereidt verrukkelijk. Wat je misschien nog niet wist dat deze piepers ook nog eens veel vitamine c bevatten. Wanneer je ze voor de tweede keer opwarmt gaat hier bijna alles van verloren.

4. Groente olie

groente olie

Onder groente olie verstaan we onder andere olijfolie, avocado olie, kokosolie en zonnebloemolie. De gezonde vetten die deze olies bevatten zijn bijvoorbeeld goed voor je hart. Wanneer je dit meerdere keren opwarmt en weer laat afkoelen, worden deze gezonde vetten geoxideerd. Dit verergert ontstekingen in het lichaam en kan de kans op hartziekten vergroten.

5. Vis

vis

Als je vis eet om je vitamine B6 tekort te compenseren, slaag je hier niet meer in als de vis meerdere keren wordt opgewarmd. Vitamine b6 is namelijk zeer gevoelig voor warmte.

6. Groente met veel nitraten

spinazie

Groente als selderij, bieten, wortels en groene bladsla zoals spinazie bevatten veel nitraten. Dit zijn stofjes die zowel heel gezond als gevaarlijk voor ons lichaam kunnen zijn. Het verwarmen van deze groente kan deze omzetten in nitrosamine, wat een kankerverwekkende stof is. Helemaal als je deze groente opnieuw opwarmt vererger je dit nog eens. Eet ze dus liever rauw of kook ze eenmalig op middelmatige temperatuur.

Ook lezen: is een airfryer gezonder dan de frituur?