“Om gezond te blijven moet je de regenboog eten”, dit wordt vaak gezegd door diëtisten en health freaks. Hier mee bedoelen ze natuurlijk dat je veel soorten groente en fruit moet eten. Dus vergeet intermittent fasting, het paleo– en het ketodieet. Vanaf nu is het het regenboogdieet! Maar op welke manier heeft zo’n kleurrijk dieet dan zijn voordelen? Wij zochten voor jullie uit wat het ‘eten van de regenboog’ precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je het doet.


Gezonde voedingsstoffen

We weten dat groente en fruit gezonde etenswaren zijn en dat we het allemaal vaker moeten eten. Nu is zo veel mogelijk variatie ook ontzettend belangrijk. Plantaardig voedsel bevat allemaal fytonutriënten,  hiermee worden de gezonde stoffen in groente en fruit bedoeld. Deze dragen tegelijk ook bij aan de mooie verschillende kleuren, geuren en smaken.

Verschillende soorten hebben dus ook verschillende gezonde fytonutriënten. Dat is ook de reden waarom we zo veel variatie aan kleur hebben. Hoe meer verschillende kleuren je binnen krijgt, hoe meer voedingsstoffen je binnenkrijgt. Belangrijk dus om het niet bij en kleur te houden, want al deze verschillende kleuren van het regenboogdieet heb je nodig voor een gezond lichaam!

Elke kleur heeft verschillende eigenschappen

Dus zoals we zeiden is een regenboogdieet gezond voor ons omdat je zo voldoende van alle verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. De etenswaren waar je deze fytonutriënten uit kunt halen zijn naast groente en fruit ook noten, zaden, bonen, granen, kruiden en thee. Maar welke kleur eet je dan voor welke voedingsstoffen? Hier is een overzicht:

Rood

Rode producten zitten vol met gezonde antioxidantenen vitamines A en B. Het vermindert onder andere je risico op prostaatkanker, beschermt je tegen hartziekten, verlaagt je bloeddruk en het beschermt je huid tegen de effecten van de zon. Dus eet voldoende appels, tomaten,  bieten, watermeloen, radijs, kersen en granaatappel.

Oranje en geel

Oranje en gele etenswaren staan erom bekend dat ze je zenuwstelsel beschermen, je ogen verbeteren en hartziektes voorkomen. Daarnaast spelen ze een grote rol in het onderhouden van de gezondheid van je huid, het versterken van je botten en het opbouwen van je immuunsysteem. Denk aan wortels, pompoen, zoete aardappel, sinaasappel, mango, peer en ananas.

Groen

Groene fruit en groente beschermen de gezondheid van je ogen. Daarnaast is het belangrijk voor zwangere vrouwen om risico’s bij de geboorte van het kind te verminderen. Ook beschermen ze je tegen kanker, een hoog cholesterol gehalte en draagt het bij aan je spijsvertering en je immuunsysteem. Zorg dus voor voldoende spinazie, broccoli, avocado, limoen en kiwi!

Blauw en paars

Ook blauwe en paarse soorten beschermen je tegen hartziektes, beroertes en kanker. Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor je geheugen en zorgen ze ervoor dat je gezond ouder wordt. Bij blauw en paars moet je denken aan aubergines, paarse kool, blauwe bessen, bramen, druiven en vijgen.

Ook lezen: met deze 5 manieren krijg je makkelijk een gezond dieet

Wit

Witte groentes en fruitsoorten bevatten voedingsstoffen die je cholesterol op peil houden en je hoge bloeddruk verlagen.  Ook boosten ze je immuunsysteem en beschermen ze je tegen kanker. Doe bij je volgende boodschappen dus voldoende witte producten als ui, champignon, bloemkool, banaan en peer in je karretje!