De airfryer behoort steeds vaker tot de standaard keukenuitrusting. Je kunt er van alles in klaarmaken: van groente tot kroketten, van een omelet tot een appeltaart. Dit veelzijdige apparaat is vooral bekend als vervanger van de frituur. Frituren is natuurlijk niet zo goed voor je gezondheid, dus zochten we uit of eten uit een airfryer gezond is. Is een airfryer gezonder dan de frituur? Dat lees je in dit artikel. 

Hoe werkt een airfyrer?

De naam airfryer zegt het eigenlijk al letterlijk. In de airfryer worden producten door hete lucht gegaard. Zoals al eerder genoemd kun je allerlei soorten etenswaren erin klaarmaken. Van groente garen tot patat: de airfryer is heel veelzijdig. Eigenlijk werkt het als een soort oven, maar dan een stuk kleiner en voor sommige bereidingen moet je nog wel een eetlepel olie toevoegen.
Omdat een airfryer gaart door middel van hete lucht werkt het als een soort oven. Het grote voordeel is dat een airfryer een stuk minder stroom kost ten opzichte van het voorverwarmen van een oven. Ook nog eens beter voor het milieu en je portemonnee dus!

Verschil tussen airfryer en frituur

Het grootste verschil tussen de airfryer en de frituur is de hoeveelheid olie die er aan te pas komt. Een frituurpan gaart producten door middel van hete olie. Het product zuigt zich vol met olie en wordt daardoor gaar. Dit betekent echter dat wanneer je eten uit de frituur eet je dus erg veel olie binnenkrijgt. Hierdoor is frituren ongezond.
Bovendien brengt frituren altijd een bepaalde geur met zich mee. Veel mensen plaatsen hun frituur dan ook in de schuur of luchten hun huis flink door nadat ze gefrituurd hebben.

Zoals hiervoor al is uitgelegd werkt een airfryer niet met olie maar met hete lucht. Hierdoor komen er geen rare luchtjes je huis binnen en kan je wel een lekker frietje serveren. Bovendien zorgt de airfryer voor net zo’n knapperig laagje aan je friet als de oldschool frituur.

Is een airfryer gezond?

Door de manier waarop eten gegaard wordt en de verscheidenheid aan dingen die je met dit apparaat kunt maken is het moeilijk hier eenduidig antwoord op te geven. Friet uit de airfryer is gezonder dan friet uit de frituur, maar dat maakt friet in het algemeen niet ineens gezond.

Is een airfryer gezonder dan de frituur?

Ja. Niet alleen omdat een frituur veel meer olie gebruikt dan een airfryer, maar ook omdat je in een airfryer veel meer verschillende dingen klaar kunt maken. Bij een frituurpan kom je niet veel verder dan bitterballen, kaassoufles en friet. Terwijl een airfryer geschikt is voor van alles en nog wat. Van broccoli tot patat en alles ertussenin.