Dat het produceren en eten van vlees steeds vaker het onderwerp van gesprek is, weten we inmiddels wel. Steeds meer mensen eten minder vlees, eten vegetarisch of zelfs vegan. Volgens vele onderzoeken en feiten beter voor het milieu, maar ook voor het menselijk lichaam. Onlangs werd er een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat zelfs een op de drie mensen in 2018 minder vlees is gaan eten. Als belangrijkste redenen noemt deze groep mensen dat het beter is voor de natuur en ook voor de economie. Door bijna de helft van de ondervraagde wordt ook ‘dierenwelzijn’ als reden genoemd.

Het eten van minder vlees

Kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een enorme positieve impact op je eigen gezondheid, maar ook op de wereld om je heen.

Voor je eigen gezondheid

Vanaf gemiddelde hoeveelheden zijn dierlijke vetten in rood vlees (vlees van zoogdieren) al schadelijk voor je gezondheid. Het verhoogt niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, verschillende onderzoeken wijzen ook op het verband tussen hoge vleesconsumptie en verschillende vormen van kanker. Andere kwalen zijn: opvliegers, westerse ziektes, overgewicht, kwetsbaarheid voor ziektes.

Impact op het klimaat

Dat onder anderen het produceren van miljoenen kilo’s voer voor de veestapel een enorme invloed heeft op het milieu, is alvast 1 ding. Voor iedere kilo aan vlees, is er ongeveer vier kilo aan voer nodig. Zo zullen er dus steeds meer maïs en sojavelden aangelegd moeten worden. Je raadt het al, voor deze enorme velden worden enorme hoeveelheden bos en regenwoud gekapt. Dit heeft niet alleen een effect op de hoeveelheid bomen die Co2 kunnen omzetten in zuurstof, maar ook de natuurgebieden waarin dieren leven gaan verloren.

Nog een bijkomstigheid is natuurlijk de enorme hoeveelheid mest die geproduceerd wordt door het vee. Op zijn beurt zorgt de mest weer voor de uitstoot van schadelijke gassen en vervuiling. Nog niet te spreken over de Co2 uitstoot en vervuiling waar de verwerking van het vlees voor zorgt..

Het vervoer van de dieren, de energie om het vlees te verwerken tot supermarktproducten, het produceren van de verpakkingen, het gekoelde vervoer naar de plek van verkoop én de uitstoot van de export naar andere landen. Door minder vlees te eten verklein jij jouw aandeel in deze keten van vervuiling van onze planeet.

Dierenleed verminderen

Natuurlijk zorgen steeds meer regels en wetten ervoor dat het dierenleed iets afneemt, maar nog steeds vindt het veel te veel plaats. Niet alleen tijdens de slachting, maar ook in het leven daarvoor. Dieren worden behandeld als een product, al voordat zij echt geslacht zijn. Weinig ruimte en veel te veel stress, enorme hoeveelheden antibiotica; het spanningsveld tussen dierenleed en economische levensvatbaarheid blijft bestaan.

Je kunt jouw aandeel hierin al verkleinen door biologisch en scharrelvlees te eten, hiermee stimuleer jij de ontwikkeling van een diervriendelijke bioindustrie.

Geld besparen

Het is je wellicht niet ontgaan dat vlees steeds duurder wordt. Je houdt dus geld over, wanneer je minder vlees eet. Natuurlijk betaal je voor biologisch of scharrelvlees nog nét iets meer geld, toch kun je er beter voor kiezen om iets minder vlees te eten, dan te kiezen voor goedkoper vlees. Hiermee bewijs je dus niet alleen jezelf een dienst, maar het is ook minder belastend voor de wereld.

Nog steeds genoeg keuze

Minder vlees eten of helemaal stoppen met vlees eten, wilt helemaal niet zeggen dat je niet gevarieerd kunt eten. Wij van Freshhh, weten daar namelijk alles van. Wij selecteerde daarom de aller lekkerste gerechten, zonder dierlijke producten. Klik op de titel voor het volledige recept!

1. Vegan pizza bites om uit te delen

Bloemkoolpizza met tomaten-broccoli topping.

minder vlees eten

2. Mexicaanse gevulde zoete-aardappel schillen

Genieten van de Mexicaanse keuken: veel kruiden en spicyness.

Minder vlees eten

3. Crunchwrap supreme die je niet kunt overslaan

Een van de bekendste gerechten op het Taco Belle menu, een wrap met de crunch van een taco.

minder vlees eten

4. Overheerlijke bloemkoolsalade met granaatappel

Super simpel te bereiden, voor een frisse en lichte lunch.

minder vlees eten

5. Walnoten spaghetti met pompoen en spinazie

Een overheerlijke en goed gevulde vegan spaghetti.

minder vlees eten

6. Gevulde aubergine met quinoa, vegan room en walnoten

Met heerlijke en zelfgemaakte vegan room.

minder vlees eten

7. Vegan lasagne, super gemakkelijk te bereiden!

Geen zin om uren in de keuken te staan? Deze lasagne is super simpel te bereiden.

minder vlees eten

8. Gevulde pompoen met kikkererwten en knoflook-rucola crème

Overheerlijke gevulde pompoen, voor een overheerlijk diner.

minder vlees eten

9. Courgetti met een heerlijke pittige arrabiata saus

Vervang je pasta slierten door sliertjes courgette: lekker en gezond!

minder vlees eten

Nog meer vegan recepten vind je hier!

Lees ook

Minder vlees eten? De lekkerste vegan recepten gebundeld!

Hoe start ik een vegan levensstijl?

Minder vlees eten? De lekkerste vegan recepten gebundeld!

6 tips om vegetarisch eten makkelijker én leuk te maken