Ongesteld worden is voor niemand een pretje! Je voelt je niet fijn en vaak ook niet fris. Ook hebben veel meiden last van buikpijn en het komt nooit uit. Zoals tijdens je vakantie. Er bestaat daarom een grote kans dat jij aan de anticonceptiepil (de pil) bent, maar weet jij eigenlijk wel wat het met je lichaam doet en wat er allemaal gebeurt? En slik je hem wel eens door? Wij leggen het je haarfijn uit!


De anticonceptiepil

De pil is een erg betrouwbare vorm van anticonceptie. De hormonen die in een pil zitten zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Hierdoor beschermt de pil tegen zwangerschap. Het beschermt overigens niet tegen een SOA, hiervoor zul je echt andere anticonceptiemiddelen moeten gebruiken. Ben je een roker? Dan kun je beter niet voor de pil kiezen. Je slikt hem dagelijks en na elke maand heb je een stopweek. Deze mag niet langer dan 7 dagen duren omdat je anders niet meer goed beschermd bent tegen zwangerschap. Het vergeten te slikken is het meest riskant aan het begin en het einde van je strip. Je kunt de strip gewoon afmaken bij het vergeten van een pil, als je maar verder veilig vrijt.

Bijwerkingen

Starten met de pil gebeurt eigenlijk altijd in overleg met de huisarts. Sommige vrouwen krijgen in het begin last van bijwerkingen. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Gespannen borsten
  • Misselijkheid
  • vocht vasthouden
  • Emotionele of sombere stemming

Ook wordt de pil wel eens voorgeschreven bij klachten zoals puistjes. Sommige vormen van dit anticonceptiemiddel helpen bij het verminderen van acne. Het kan ook klachten van heftige pijn bij menstruatie verminderen. De meeste bijwerkingen verdwijnen binnen een paar maanden.

Doorslikken

Het gebeurt vaak dat vrouwen de pil doorslikken. Denk aan vakanties, dagjes weg, en pijn die ze willen vermijden. Er wordt veelĀ gediscussieerd Ā over het feit dat is slecht is of niet. Maar liefst 99 procent van de artsen geeft aan dat het niet schadelijk is om de pil door te slikken. Er zit wel een nadeel aan het doorslikken. Je kunt namelijk last krijgen van doorbraakbloedingen. Als je daar dus niet op gerekend hebt kan dat erg vervelend uitpakken.

Vraag altijd even na bij je dokter of dit voor JOU geen gevolgen heeft. Iedereen heeft weer een andere situatie, dus voor de zekerheid altijd even navragen!


Lees ook:

Dit gebeurt er als je stopt met de pil!

Afvallen? Waarom je hormonen ervoor zorgen dat het niet lukt!

Shocking! Deze alledaagse dingen hebben enorme invloed op je hormonen