Er zijn zoveel hormonen die allemaal verschillende, belangrijke rollen spelen in het reguleren van je lichaamsprocessen. Hierdoor spelen ze ook een rol bij het afvallen. Wanneer je hormonen uit balans zijn kan het je gewichtsverlies stagneren, dit wil je niet! Er zijn hormonen een positief effect hebben op je gewicht en hormonen die een negatief effect hebben op je gewicht.

Hormonen die een negatief effect hebben op je gewicht

  • Insuline

Nadat je eet stijgt je bloedsuikerspiegel. Insuline wordt vrijgegeven om je bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Hoe zwaarder je gewicht, hoe meer insuline je aanmaakt. Als je veel koolhydraatrijke voeding in één keer eet, wordt er veel insuline vrijgegeven. Wanneer er te veel insuline rondzwerft in je lichaam slaat je lichaam vet op. Probeer wanneer je koolhydraatrijke voeding eet iets van vetten of eiwitten erbij te eten: hierdoor zorg je voor een minder grote stijging in je bloedsuikerspiegel!

  • Cortisol

Cortisol, ook wel stresshormoon, komt vrij bij een lage bloedsuikerspiegel, stress en beweging. Dit hormoon zorgt ervoor dat tijdens een lange workout je spieren worden afgebroken om je lichaam te voorzien in energie. Het is daarom dus belangrijk om voor én na je workout goed te eten. Een te hoog cortisol heeft uiteindelijk het effect dat je gaat verlangen naar suikerrijke en vette voeding, niet heel handig tijdens het afvallen!

  • Oestrogeen

Oestrogeen zelf is een stemmingsbooster, maakt je huid mooier en speelt in rol in je menstruatie. Máár: het werkt samen met progesteron. Als deze twee niet in balans zijn ontstaan er problemen en gaat ‘afvallen’ ook niet zo soepel. In de juiste balans is het positief voor de vetverbranding. Bij te weinig progesteron wordt oestrogeen dominant. Gevolg: traag metabolisme, opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en aankomen in gewicht.

Hormonen die een positief effect hebben op je gewicht

  • Groeihormoon

Dit hormoon wordt vooral geproduceerd na krachttraining (vooral bij het trainen van benen!) en HIIT-trainingen. Het is een vetverbrander, waardoor je vetvoorraden worden aangesproken.

  • Testosteron

Testosteron wordt als iets mannelijk gezien, maar is ook ontzettend belangrijk voor vrouwen! Het zorgt voor spiermassa, verbrandt vet, verhoogt je libido en geeft je meer energie. Vrouwen die normale tot hoge testosteronniveaus hebben zijn vaak assertiever. De meeste testosteron wordt geproduceerd bij een combinatie van cardiotraining, HIIT-training en resistance training. Te veel HIIT-trainingen zorgen echter voor een verlaging van je testosteron: pas hiermee dus op!

  • Progesteron

Dit hormoon regelt je menstruatie en zwangerschap. Bij voldoende progesteron is het in balans met het hierboven genoemde oestrogeen. Bij deze balans stimuleert het de vetverbranding! Wanneer je te veel traint kan het zorgen voor een verlaging van progesteron.

Afvallen? Hoe krijg je ze de hormonen in balans?

De grote vraag is dan: hoe krijg je deze allemaal in balans? Wanneer je niet excessief veel traint én goed eet rondom je training zorg je dat je het groeihormoon en testosteron stimuleert en cortisol onder controle houdt. Beweging zorgt er ook voor dat je insuline laag blijft.

  • Doe een paar keer per week een korte HIIT-training
  • Krachttraining, met de focus op het trainen van je benen
  • Probeer weinig stil te zitten door af en toe een rondje te lopen
  • Zorg voor genoeg ontspanning

Lees ook:

Mindful eten helpt je afvallen en gezonder leven!

Pas op! Dit moet je dus écht niet doen als je begint met afvallen

Wat voor invloed heeft het eten van groenten op je lichaam, als je wilt afvallen?