Vitamine D, B-12, Omega-3, Carnitine, ze vliegen ons om de oren, al die vitamines en supplementen. Het wordt steeds meer een hype om dingen bij te slikken. En waarom ook niet? Als je op die manier kan zorgen dat je je optimaal geweldig voelt? Ja, dat doet B-12 namelijk met je. Als je je een beetje energieloos voelt, lichtelijk depressief, altijd moe. En voldoen al je andere vitamine waardes aan de eisen? Check dan even je B-12! Makkelijk te doen met een bloed test. Vooral de plantaardige eters onder ons moeten het regelmatig even na laten kijken.


Wat is het nou eigenlijk, B-12?

Laten we beginnen bij het begin, B-12 is een vitamine. Je kan het consumeren uit voeding maar er zijn ook ook veel supplementen van te vinden. Maar we hebben het dus wel nodig om te overleven, of naja, om ons lichaam zo gezond mogelijk te krijgen. Maar B-12 is ook goed voor je zenuwstelsel, bloedcellen informatie, de hersenen, tegen bloedarmoede en het heeft zelfs veel invloed op onze stemmingen. Ons lichaam maakt deze vitamine niet aan, en het slaat het ook niet (goed) op. Daarom is het dus belangrijk dat je dagelijks genoeg ervan binnen krijgt.

Waar kun je het in vinden?

Het wordt voornamelijk gevonden in dierlijke producten. De beste schijnen te zijn: oesters, runderlever, eieren en ook lactose. Maar buiten dat wordt het ook gevonden in bepaalde soorten granen en gistvlokken. Ook in zeewier zit een hoge hoeveelheid, zelfs in sommige paddenstoelen! Maar buiten deze producten om wordt het eigenlijk niet terug gevonden in plantaardige producten.

Hoeveel hebben we dus nodig?

Het hangt van je leeftijd af hoeveel B-12 je lichaam dagelijks nodig heeft. Als je een supplement dagelijks neemt is minimaal 10 microgram voldoende. Als iemand niet voldoende binnenkrijgt dat wordt die persoon een beetje ‘wazig’. Verder voel je je ook zwak, geconstipeerd en zelfs depressief.

Zijn er ook nadelen aan het bijslikken ervan?

Het enige wat er kan gebeuren, als je te veel B-12- supplementen hebt ingenomen, is dat de opname hiervan door je lichaam beperkt wordt. Ook zijn er sommige mensen die wat last krijgen van een onrustige huid als ze er teveel van nemen. Als je via je voeding 2 รก 3 microgram een paar keer per dag binnen krijgt, krijg je al voldoende B-12 binnen!


Lees ook:

Hoe krijg ik mijn bloedsuikerspiegel in balans?

Granen. Alle soorten op een rijtje met uitleg!

Extra eiwitten eten na het sporten, helpt het echt?