1. Als je eenmaal de stap hebt gemaakt om plantaardig te gaan eten, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste vervangers. Gelukkig zijn er enorm veel opties. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, bestaat een plantaardig dieet uit veel meer dan alleen sla en groente. Naast dat je de juiste voedingsstoffen binnen wil krijgen, heb je soms ook gewoon zin in iets met een lekkere bite zoals je dat voorheen had bij kip en rundvlees. Wij hebben de beste vleesvervangers voor jullie uitgezocht.

1.Tofu

Dit is een van de bekendste vleesvervangers waar de meeste van jullie als eerste aan zullen denken. Gemaakt van gestremde soyabonen, word dit product al jaren gebruikt als vervanging voor vlees. Tofu heeft een neutrale smaak, dus je kan het eindeloos combineren met verschillende sauzen en groenten. Je kan het bakken, grillen en frituren of rauw in je salade eten.

Bekijk ook onze recepten met tofu: vegan gele curry met kikkererwten en tofu

2.Linzen

Linzen passen in ieders plantaardige dieet, door de structuur krijgen je gerechten een bite die je anders alleen van vlees zou krijgen. Ze komen in verschillende kleuren en je vindt ze over het algemeen in de supermarkt bij de gedroogde producten. Linzen zijn perfect te gebruiken in curry’s, soepen, stoofpotjes en ze zijn heerlijk als vegetarische burger.

Zie hier onze recepten met linzen zoals deze Sheperd’s pie met linzen en deze  kruidige rode linzensoep .

3. Kikkererwten

Kikkererwten zijn zowel gedroogd als uit blik te kopen. De Gedroogde variant zul je eerst een paar uur moeten weken, dus dat kost nog al wat tijd. Daarom is het handiger om je kikkererwten uit blik te kopen. Kikkererwten zijn de basis van veel van onze favoriete gerechten. Wij Zijn namelijk dol op falafel en hummus! Wat ons betreft zijn dit twee onmisbare gerechten in een plantaardig dieet.

Recept: Wraps met geroosterde bloemkool en kikkererwten 

Recept: gezonde zelfgemaakte falafel

4. Tempeh

Net als tofu word tempeh ook van soya gemaakt, alleen is de soya voor het bereiden van tempeh eerst gefermenteerd. Ook zijn er verschillende soorten granen en bonen aan toegevoegd, waardoor dit product extra knapperig en smaakvol is. Dit product is super lekker in wraps, salades of als borrelhapje.

Bekijk ook onze recepten met tempeh zoals deze makkelijke pokebowl met gemarineerde tempeh en deze tempeh club sandwich.

5. Jackfruit

Jackfruit, de afgelopen jaren is deze vrucht steeds populairder geworden. Het wordt veel gebruikt als vervanger voor vleesgrechten zoals pulled pork of rendang. Super lekker en ideaal voor veganisten die weer eens van deze klassieke vleesgerechten willen genieten, maar dan vrij van dierlijke producten.

recept: rendang van jackfruit met atjar van rode kool 

recept: vegan tortillas met pulled jackfruit 

6. Zwarte bonen

foto: groentegroente.nl

Zwarte bonen zijn de perfecte toevoeging van proteïne aan een maaltijd. Vaak word deze boon gebruikt bij Mexicaanse gerechten als burrito’s en taco’s. Je kan er bijvoorbeeld ook hele lekkere burgers van maken of lekkere dips! Zoals deze veggieburger van zwarte bonen 

Zo zie je maar dat je met een plantaardig dieet super veel kanten op kan. Het leuke er aan is dat je gevarieerder zult eten omdat je steeds nieuwe producten uit probeert om je vlees te vervangen.