Dat sommige voedingsmiddelen niet zo gezond zijn als ze op het eerste zicht lijken, wist je al – of kwam je te weten in dit artikel. Vandaag zullen we het hebben over snacks met hoge caloriewaarden. Handig voor wie wilt bijkomen en voor wie liever wat gewicht verliest. Voor we beginnen aan de snacks, leggen we natuurlijk eerst even uit wat calorieën nu precies zijn.
Wat zijn calorieën?
De energiewaarde van voeding wordt uitgedrukt in calorieën. Een banaan bevat bijvoorbeeld 157 kilocalorieën. Een kilocalorie, ook kcal op voedselverpakkingen, bevat 1000 calorieën. Wanneer we het hebben over de energiewaarde van onze voeding, zeggen we meestal spontaan dat iets x aantal calorieën bevat, terwijl we het eigenlijk over het aantal kilocalorieën hebben. Wanneer een verpakking dus 157 kcal vermeldt, bevat het voedsel in de verpakking dus 157 000 calorieën, maar voor het gemak zeggen we 55 calorieën.
Er wordt bij het berekenen van de energiewaarde van voeding geen rekening gehouden met hoe gezond de voeding zelf is. Veel noten bevatten bijvoorbeeld ontzettend veel calorieën, maar zijn daarom niet ongezond. Een rijstwafel bevat dan weer 27 kcal, maar heeft voor de rest niet zo erg veel voedzaam te bieden.
Omgekeerd kunnen calorieën ook uitdrukken hoeveel energie het kost om een bepaalde activiteit uit te voeren. Hoeveel calorieën het je kost om een activiteit uit te voeren is bovendien ook deels afhankelijk van je lichaamsgewicht. Zo verbruikt iemand van 60 kilo 56 kcal wanneer hij of zij een uurtje slaapt. Iemand die 100 kilo weegt verbruikt er een stuk meer: tot wel 93 kcal per uur.
Hoe intenser het bewegen, hoe meer kcal er verbruikt worden. Een uurtje wandelen aan 3 kilometer per uur kost je bijvoorbeeld 150 kcal (met een gewicht van 60 kilo). Een uurtje wandelen (met hetzelfde gewicht), maar dan aan 6 kilometer per uur, kost je dan weer 300 kcal.
Wie zijn of haar gewicht wilt veranderen, of dat nu bijkomen of afvallen betekent, moet dus op zoek gaan naar de juiste balans. Meer kcal verbruiken dan opnemen leidt tot afvallen, meer kcal opnemen dan verbruiken tot bijkomen.
Snacks met de meeste calorieën
De snacks die we hier opsommen, zijn op zich niet per se ongezond. Wie op een gezonde manier wilt bijkomen, doet er bijvoorbeeld goed aan te smullen van pinda’s en hummus. Wie dan weer liever afvalt, kan er goed aan doen deze snacks te mijden of toch in kleinere porties te nuttigen.
- Noten. Per 100 gram bevatten pinda’s bijvoorbeeld ongeveer 600 kcal, en 100 gram walnoten bevat 694 kcal.
- Hummus. 100 gram hummus bevat 320 kcal (maar is nog steeds superlekker en gezond).
- Kaas. 100 gram jonge Gouda bevat bijvoorbeeld al 380 kcal, 100 gram oude Gouda is dan weer goed voor 412 kcal.
- Chips. 100 gram zoute chips is al goed voor 541 kcal, maar ook meer ‘gezonde’ chips bevatten heel wat calorieën. 100 gram bananenchips bevat bijvoorbeeld 559 kcal, en groentechips zijn goed voor zo’n 438 kcal per 100 gram.
- Snoep. 100 gram pepermunt is goed voor 500 kcal – wij waren er zelf ook ondersteboven van!
- Koekjes. Dat koekjes heel wat kcal kunnen bevatten is vast geen verrassing. Met ongeveer 500 kcal per 100 gram spant speculaas de kroon, maar ook chocoladekoekjes moeten daar niet voor onderdoen, want…
- Chocolade. Chocolade bevat ook een hoop calorieën. Voor melkchocolade is dat 541 kcal per 100 gram, witte chocolade 560 kcal per 100 gram. En last but not least: écht donkere chocolade, dus met meer dan 70% cacao, is goed voor 584 kcal per 100 gram.
Hopelijk heb je met dit lijstje een wat realistischer beeld van wat calorieën ons nu eigenlijk vertellen. Een hoge caloriewaarde betekent niet meteen dat een voedingsmiddel ongezond is, net zo min als dat een lage caloriewaarde betekent dat een voedingsmiddel wel gezond is. Het is ook niet voor niets dat diëtisten steeds meer afstappen van het werken met calorieën: wie ze niet juist leest, krijgt al snel een vertekend beeld.
Wat dan wel belangrijk is? De individuele voedingswaarden: bijvoorbeeld hoeveel proteïnen, vezels of (on)verzadigde vetten een product bevat. De calorieën gebruik je om te berekenen hoeveel je zou moeten bewegen om wat je binnenkrijgt weer te verbranden!