We hebben allemaal wel eens geloofd in een broodje aap verhaal. Zo’n verhaal dat je hoort en er zonder bij na te denken vertelt aan anderen. Maar hoe weet je eigenlijk dat het een feit is? Misschien is het wel een fabel! Zo zijn er dus ook van die verhalen over cola. Hoe is de naam van coca-cola bijvoorbeeld tot stand gekomen? En je zou het goed als schoonmaak middel kunnen gebruiken. Ook wordt er vaak gezegd dat je je zou er mee moeten insmeren tijdens het zonnen voor een extra bruine huid! Wij vragen ons af of dit allemaal we waar is en daarom gaan we de feiten en fabeltjes over cola eens bekijken!


Cola tijdens het zonnen (fabel)

Nee, dit is echt een fabeltje. Cola is zeker niet geschikt om je mee in te smeren tijdens het zonnen. Het drankje heeft een hoge zuurtegraad en het bevat al heelmaal geen UV bescherming. Zo loop je veel meer risico op verbranding. Ook is het een fabel dat je er sneller bruin van wordt. Je kan het dus beter gebruiken als lekker ijskoud drankje op een warme zomer dag.

Cocaïne (fabel)

Hoewel de naam van Coca-cola het doet vermoeden, is het niet waar dat er een minuscule hoeveelheid cocaïne in cola zit. Zuid-Amerikaanse coabladeren zijn een belangrijk ingrediënt voor het drankje, maar deze bladeren zijn zo behandeld dat ze geen cocaïne bevatten. Vroeger was niet anders. Tot 1905 werden de bladeren niet gedecocaïniseerd en bevatte het drankje dus wel cocaïne.

Schoonmaak middel (feit!)

Je zou het ook als een schoonmaak middel kunnen gebruiken door de milde koolzuur en fosforzuur dat het bevat. Deze chemicaliën worden tijdens het carboniseren toegevoegd en hebben niets met de smaak te maken. Gebruik je het als schoonmaak middel? Dan moet je wel geduld hebben. Hoe langer je het laat intrekken, hoe langer de zuren in de cola de kans krijgen om de vlekken te verwijderen. Terwijl je het laat intrekken zullen ze zuren langzaam de opgehoopte kalkresten verwijderen. Zo werkt het perfect voor je wc of het verroeste ringen.. wil je het nu nog drinken?

Als je het als schoonmaak middel gebruikt moet je weten dat het niet met alle vlekken die voorkomen. Cola werkt namelijk niet bij olie, vet of smeervlekken, en het helpt niet bij het doden van bacteriën. Het kan juist extra bacteriën aantrekken. Ook zal het geen inkt, verf of kleurstof vlekken verwijderen. Misschien toch maar laten bij gewone schoonmaakmiddelen?

Leuk weetje:

De eerste coca-cola fabriek werd in 1894 geopend in Vicksburg, mississippi. In het begin was het alleen te koop in karretjes langs de weg voor 5 dollarcent. Nu wordt Coca-Cola in de meeste landen verkocht, alleen in Cuba en Noord-Korea niet. In Nederland werd cola voor het eerste verkocht tijdens de Olympische Spelen van 1928.


Lees ook:

Zó slecht is energiedrank dus voor je!

Drankje doen? Deze alcoholische drankjes bevatten weinig calorieën

3 tips voor een opgeruimd huis en dus meer rust!