Spelt is een oergraan die al vroeg de populariteit verloor. De afgelopen jaren heeft het een comeback gemaakt en hebben mensen liever spelt dan tarwe. Oergranen zoals spelt hebben een gezonder imago en er wordt gezegd dat het meer voedingswaarde heeft. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de vraag: Is spelt gezonder dan tarwe? Spelt wordt gezien als een tarwe soort. Tarwe en spelt zijn dan ook sterke verwanten van elkaar. Ze hebben gelijke voedingswaarde en bevatten beide gluten. Toch is er een verschil tussen de twee en die leggen wij je vandaag uit!

Is spelt gezonder dan tarwe?


Wat is spelt?

Veel mensen kopen spelt brood en denken dat ze daarmee een gezondere keuze hebben gemaakt. Een gekke gedachte echter, is dat spelt behoort tot het tarweras. Het is dus eigenlijk een soort tarwe maar dan net een iets andere variant. Het tarweras bestaat namelijk uit veel verschillende granen. De vier bekendste granen zijn tarwe, spelt, emmer en eenkorn.

De verschillen tussen spelt en tarwe

Voedingswaarden

Als je de voedingswaarde van (niet-volkoren) spelt vergelijkt met die van een tarwe brood, dan zie je dat er niet heel veel verschil is tussen de twee soorten. Spelt bevat naar verhouding meer eiwitten en vetten, dit omdat er met dit graan minder is geknoeid. Omdat tarwe vroeger heel populair was,  is er door de jaren heen door  veredelaars een tarwe ontwikkelt die sneller groeit en per korenaar méér en grotere korrels geeft. Hierdoor bevat tarwe minder voedingsstoffen dan de oudere rassen, zoals spelt. Door de hoeveelheid  vetten en eiwitten in spelt, zorgt het dus voor een meer verzadigd gevoel.

Langzame koolhydraten

Er wordt ook vaak verteld dat spelt beter is voor de lijn omdat het meer langzame koolhydraten zou bevatten. Het is bijzonder jammer, maar dat strookt niet met de waarheid. Spelt bevat weliswaar vrijwel uitsluitend langzame koolhydraten (koolhydraten dus die geleidelijk door ons lichaam worden opgenomen, dit in tegenstelling tot suikers zoals sacharose, glucose en fructose die vrijwel rechtstreeks naar de bloedbaan gaan), maar precies hetzelfde geldt voor tarwe.

Vezels

Wel is te zien dat Volkoren tarwe veel meer vezels bevat dan gewoon spelt. (als je het hebt over niet volkoren spelt). Dit is een opvallend verschil! Vezels zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking, een mooi gebalanceerd cholesterolniveau en een vol gevoel! Vezels zitten ook in groente en fruit, maar je kunt ze voornamelijk halen uit granen.

Tarwe slecht?

Door alle foodies en nieuwe foodtrends lijkt het dat tarwe iets is wat je niet moet eten. Wil je afvallen? Stop dan met brood eten, Sport je? Eet dan geen brood, maar neem een eiwitshake, Wil je gezonder leven? Neem havermout. Waarom denken mensen dat brood zo slecht is? Tarwe en granen zijn niet perse slecht, het ene graan is wel wat voedzamer dan de ander. Ook bevatten tarwe en granen veel belangrijke voedingsmiddelen die we gewoon nodig hebben. Je kunt dus met een gerust hart je broodje smeren, of dit nou tarwe of spelt is!


Lees ook:

6 x de lekkerste broodjes van Amsterdam West

Waarom je brood en koolhydraten NIET hoeft te schrappen uit je dieet!

Homemade: Vegan naanbrood