Heb je wel eens van de uitdrukking ‘alles is energie’ gehoord? Je kunt je er misschien weinig bij voorstellen, maar dat is wel degelijk waar. Je lichaam wordt omringd door velden van energie en er zijn zeven centra’s die dat kanaliseren, namelijk: chakra’s.


Wat is een Chakra?

Een chakra is een wiel van wervelende energie dat zich bevindt in het etherische veld van je lichaam. Dit zal niet voor iedereen logisch klinken, maar het zit er echt en je kan het zelfs voelen. Wanneer je genoeg rust en aandacht hebt om er aan te schenken kan je hier toe in staat zijn. Van dat draaiende wiel van energie (je chakra) zijn er in je lichaam wel honderden aanwezig. Zeven hiervan zijn het belangrijkst. Welke dit zijn en waar ze voor staan lees je hier onder.

Welke Chakra’s zijn er?

Muladhara

De eerste chakra wordt ook wel de wortelchakra of stuitchakra genoemd, maar in het Sanskriet heet het Muladhara. Dit energiewiel bevindt zich in het stuitje en wijst naar beneden. Kracht: je helemaal kunnen verbinden met alles wat aards en solide is. Je begrijpt het lichaam. Je leert anderen hoe ze sterk en gezond kunnen leven. Het staat voor stabiliteit.

Swadhistana

Een andere naam voor deze chakra is ook wel de Sacraal Chakra, in het Sanskriet betekent het Swadhistana. Het bevindt zich onder de navel en De kracht van Swadhistana is het genieten en het inspireren van anderen om dat ook te doen. Swadhistana heeft aandacht voor de kleine dingen in het leven die vreugde brengen. Creativiteit en het uiten van emoties staat in het middelpunt.

Manipura

Manipura, ook wel de zonnevlecht, staat in het teken van blijheid, en bevindt zich ook net boven de navel. Controle over jezelf staat bij Manipura centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. De kracht van Manipura is het durven (onder)handelen, risico’s durven nemen en leiderschap tonen.

Anahata

De vierde chakra bevindt zich bij de hartstreek. Het wordt daarom ook wel de hartchakra genoemd, en in het Sanskriet de AnahataKracht: compassie en emotionele intelligentie. Dit energiepunt staat voor liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen en vertrouwen. Je zorgt voor anderen en hebt lief.

Vishuddhi

De bijzondere kracht van Vishuddhi is de waarheid spreken. Het bevindt zich in het strottenhoofd/nekwervel en wordt daarom ook wel de Keelchakra genoemd. Stofwisseling speelt een grote rol, aangezien het vlak bij het schildklier zit. Vishuddhi staat voor reiniging. Zelfexpressie en lesgeven. Je kunt lastige zaken uitleggen alsof het heel makkelijk is.

Ajna

De bijnaam van Ajna (Sanskriet) is ook wel ‘het derde oog’. De chakra bevindt zich namelijk in de ruimte tussen de wenkbrauwen. Ajna staat voor weten. De kracht is daarom ook een goed ontwikkelde intuïtie. Visie ontwikkelen en goede ideeën bedenken. Je hebt de kracht om naar je innerlijke stem te luisteren.

Sahasrara

Sahasrara, ook wel de kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Deze chakra zorgt er optimaal voor dat de energie door jouw lichaam kan stromen, het zorgt als het ware voor een eenheid. Sahasrara betekent lotusbloem met duizenden blaadjes. De kracht is je verbinden met de hemel, het vermogen om het verleden te genezen en de toekomst aan te voelen.

Chakra’s openen

Uit onderzoek van medische wetenschap is gebleken dat chakra’s uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving. Met ‘chakra’s openen’ wordt bedoeld dat je de chakra’s weer herstelt. Zo kan de energie weer goed door het lichaam stromen waardoor je je niet ziek, angstig, depressief of verdrietig voelt.

Zwakke chakra

Het eerste energiecentra is vaak het meest uit balans en zwak ontwikkeld. Dit zorgt vaak voor angst en onzekerheid. Het vervelende hieraan is dat het eerste energiepunt je ‘basischakra’ is. De andere energiecentra’s werken minder goed als de basischakra niet goed werkt. Je kunt een zwakke basischakra herkennen aan:

  • Weinig tot geen fysieke energie.
  • Als alles goed gaat volgens je planning voel je je prima, maar als het wat slechter gaat en dingen niet gaan zoals het moet, merk je dat ook. Je wordt onzeker en angstig en zit niet lekker in je vel.
  • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
  • Geld geeft je zekerheid, althans: daar geloof je in.
  • Overige signalen als: eetstoornissen, pijn aan de benen en voeten, zwak immuunsysteem en slechte weerstand.

Chakra oefeningen

Om je eerste chakra – de Muladhara – weer in balans te krijgen, kun je verschillende oefeningen uitvoeren. Je kunt het energiepunt stimuleren door oefeningen te doen waarbij je je benen versterkt. Zodra je merkt dat je kalm wordt van een oefening, werkt het voor jouw chakra. Je kunt deze effecten in veel yoga-oefeningen terug vinden.

Naast chakra yoga kan je ook nog meditatie doen. Focus je tijdens de meditatie vooral op de plek waar het energiewiel zich bevindt en stuur daar de ademhaling naartoe.

Zie ook

Chakra’s: alles wat je erover wilt weten

Zo voel jij je binnen no-time happy

Chakra’s: alles wat je erover wilt weten

Dit zijn de voordelen van een tijdje 'offline' gaan

Chakra’s: alles wat je erover wilt weten

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?