Waarschijnlijk eet jij vanaf nu liever een zoete aardappel

 

Tegenwoordig staan ze in elk huishouden tenminste wel een keer per week op tafel, de oranje aardappel. Deze aardappel is een goede vervanger van de originele aardappel omdat hij meer smaak bevat. Logisch ook want hij wordt ‘zoete’ aardappel genoemd. Na het lezen van dit artikel eet jij voortaan misschien wel vaker liever een zoete aardappel. We hebben een aantal  gezondheidsvoordelen van deze knol op een rijtje gezet. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

De gezondheidsvoordelen van de zoete aardappel op een rij

Voordeel nr. 1

Om maar met de deur in huis te vallen. Zoete aardappel zit boordevol magnesium wat stress niet in de hand werkt. Helaas heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan dit goedje. Wanneer je de zoete aardappel kookt zullen de magnesium stoffen zich vrij geven. De magnesium zal ervoor zorgen dat je stressgevoelens afnemen en daarbij tot rust komt.

Voordeel nr. 2

De aardappels hebben een goede invloed op je spijsvertering omdat deze zoete aardappel bomvol vezels zit ten opzichte van de originele variant. Het maakt je darmen gezond!

Voordeel nr. 3

Uit onderzoek blijkt dat de zoete aardappel de vervelende ziekte kanker tegengaat, het zorgt er namelijk voor dat kankercellen worden gestimuleerd af te sterven. Wel een heel fijn voordeel!

Voordeel nr. 4

Deze knol heeft een hele goede invloed op jouw ogen en huid. Ze bevatten namelijk een hoog gehalte betacroteen dat goed is voor de ogen. Betacroteen is ook wel een antioxidant. Deze heeft naast een goede invloed op de ogen ook weer een hele goede invloed op de huid. Het helpt de schade die je hebt opgelopen door UV-straling aanzienlijk te verminderen.

Voordeel nr. 5 

De zoete aardappel is rijk aan vitamine A. Bij voordeel nummer 4 schreven we al dat betacroteen een antioxidant is. Deze antioxidant zet je lichaam vervolgens om in vitamine A.

Voordeel nr. 6

Hij bevat een grote hoeveelheid kalium dat goed is voor de bloeddruk. Kalium zorgt ervoor dat je bloeddruk lager wordt.  Dit betekent natuurlijk niet dat je er vanaf nu op aan kan dat dit genoeg zal zijn voor jou wanneer je kampt een te hoge bloeddruk. Het advies van de dokter is écht altijd in alle gevallen leidend!

Voordeel nr. 7

De oranje aardappel is rijk aan verschillende soorten vitamines B. Deze vitamines zijn onder andere belangrijk bij het omzetten van voedsel naar energie.

B1 – Het bevat vitamine B1 wat helpt bij de verbranding van koolhydraten. Naast de verbranding van koolhydraten heeft de zoete aardappel een goede invloed op het zenuwstelsel en hart.

B6 – Het helpt je weerstand en spijsvertering op peil te houden.

Voordeel nr. 8

Lage Glycemische Index dat heeft een zoete aardappel. De GI is een maat dat aangeeft in welk tempo koolhydraten door de darmen worden verteerd en dus als glucose worden opgenomen. In de originele aardappel zit een GI van 70, dit ten opzichte van de zoete aardappel waarbij de GI slechts 35 is.

Een lage GI zorgt dat je bloedsuikerspiegel geen pieken hoeft te verwerken. De bloedsuikerspiegel zal stabiel blijven omdat de zoete aardappel er dus voor zorgt dat je lichaam langzaam alle voedingsstoffen zal opnemen. Omdat je lichaam er langer overdoet alle voedingsstoffen naar de juiste plek in je lichaam te vervoeren krijg je minder snel trek. Dit is dan weer perfect als je graag wilt afvallen!