Goedkoop en gezond boodschappen doen is soms best lastig om te combineren. Onbespoten en biologische producten zijn helaas nog steeds duurder dan voorverpakte verwerkte etenswaren. Dit maakt het volgen van een vegetarisch, veganistisch of paleo dieet soms aardig duur. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Met deze tips kun je binnen je budget goedkoop en gezond je vegetarische boodschappen doen.

Goedkoop en gezond boodschappen doen?

Ga het maar eens na. Goede kwaliteit vlees, vis en kaas zijn hartstikke duur! Een plofkip is helaas stukken goedkoper, daar gaan ree natuurlijk niet voor. Deze manier van met dieren omgaan is niet alleen slecht voor het dierenwelzijn, maar ook ongezond voor de mens. Dieren in de vleesindustrie krijgen namelijk vaak preventief medicijnen, waarvan de mens de resten binnenkrijgt wanneer je het vlees eet.

1. Koop groenten en fruit uit het seizoen

goedkoop en gezond boodschappen doen

Deze zijn niet alleen het lekkerst, maar ze zijn ook nog eens heel gezond. Check daarbij ook even waar het product vandaan komt. Ga liever voor de Hollandse aardappelen dan voor de mandarijnen uit Marokko: dit is namelijk een milieubewustere keuze.

2. Let op de aanbiedingen

Zijn houdbare producten in de aanbieding? Sla ze dan flink in. Groenten in de aanbieding? Maak er dan je favoriete gerecht mee en vries een paar porties in! Zo heb je altijd een budgetvriendelijke en gezonde maaltijd achter de hand wanneer je weinig tijd hebt om te koken. Wel zo makkelijk en een stuk gezonder dan een pizza’tje bestellen! Krijg jij geen folders door de brievenbus? Nice, dat scheelt weer papier en dus bomen! Gelukkig kun je de folders van alle supermarkten tegenwoordig ook online checken.

3. Ga voor goedkope eiwitbronnen

Haal je eiwitten en vezels uit goedkopere bronnen zoals volkoren granen en peulvruchten. Eet je wel dierlijke producten? Denk eens aan tonijn uit blik, of eieren! Check eens dit artikel over 10 eiwitrijke snacks, hier zitten ook een paar echte budgettoppers tussen!

4. Vermijd ‘dure’ vervangers

Fancy vleesvervangers zijn niet altijd goedkoop. Ga in plaats daarvan voor tofu of tempeh. Helemaal niet duur en je kunt ze helemaal naar eigen smaak marineren. Dat doen we bijvoorbeeld in dit pokebowl recept met gemarineerde tempeh.

5. Plan je week en maaltijden

goedkoop en gezond boodschappen doen

Maak van tevoren een lijstje wat je wilt gaan eten en koop precies wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat dingen over datum gaan en je ze moet weggooien. Bovendien ben je zo minder geneigd overbodige producten te kopen die duur zijn en je eigenlijk niet nodig hebt. Het organiseren van je koelkast kan hier ook goed bij helpen!

6. Vermijd producten die bewerkt/kant en klaar zijn

Veel dingen die bewerkt of kant en klaar zijn zijn niet alleen heel duur, maar ook nog eens ongezond. Zonde. Koop onbewerkt eten en brouw er thuis zelf iets lekkers mee.

7. Koop niet te veel dure drankjes

goedkoop en gezond boodschappen doen

Ook drank kan je aardig wat geld kosten. Vermijd het kopen van dure frisdranken of kant en klare fruitsappen. Maak je smoothies zelf met diepvriesfruit en drink vooral veel water!