Fruit op de markt is vaak goedkoper. Je vriest het daarna in om het langer te kunnen bewaren. Sowieso is ingevroren fruit heel lekker in smoothie. Maar bevat het fruit wel evenveel vitamines en voedingswaarden als vers fruit? Is ingevroren fruit net zo gezond als vers fruit? Wij leggen het je hier uit! 

Diepvriesfruit

Volgens de Universiteit van Georgia is ingevroren fruit net zo gezond als die verse frambozen die je op de markt koopt. Laten we eens kijken naar het productieproces: het diepvriesfruit wordt namelijk op het moment geplukt als het op zijn rijpst is, waarna het gelijk wordt ingevroren onder een stikstofatmosfeer zodat het niet bederft en de voedingswaarde en vitamines in het fruit blijven zitten. Normaal wordt de voedingswaarde afgebroken door zuurstof, maar door de stikstof krijgt het niet de kans om het fruit te verlaten.

Dit geldt natuurlijk niet voor vers fruit wat je koopt en zelf invriest. Misschien is diepvriesfruit nog wel verser dan fruit dat niet ingevroren is. Dit komt omdat vers fruit moet worden geplukt, gewassen, verpakt en naar de winkel worden vervoerd, waar het vervolgens nog een tijdje ligt ook. Allerlei enzymen krijgen daardoor de kans om de voedingswaarde te verminderen, waardoor diepvriesfruit uiteindelijk gezonder is. In de vriezer kunnen deze enzymen namelijk niet bij het fruit komen, waardoor de voedingswaarde gewoon in tact blijft.

Diepvriesfruit versus Vers Fruit

Na 2 jaar onderzoek zijn de onderzoekers erachter gekomen dat de voedingswaarde verbazingwekkend genoeg nog gelijk zijn. De onderzoekers hadden zelfs een voorbeeld gevonden van bevroren fruit dat meer vitamines bevatte dan vers fruit. Waar is een fruitschaal met vers fruit dan nog voor nodig?

Daarnaast bleek zelfs dat diepvriesfruit goed is voor je huid en je immuunsysteem. Bevroren aardbeien bevatten bijvoorbeeld 36% meer bèta-caroteen dan verse. Bèta-caroteen is een belangrijke provitamine A en antioxidant, het beschermt de huid tegen uv-schade. Ook bevroren bessen zijn gezonder dan je denkt: ze bevatten meer vitamine C. Deze vitamine is goed voor je weerstand, botten, tanden en huid. 

Milieu

Diepvriesfruit heeft meerdere voordelen, maar dat kan natuurlijk niet zonder een paar nadelen. Het proces van ingevroren fruit is namelijk ontzettend slecht voor het milieu. Voordat het ingevroren fruit in onze diepvries beland, heeft het nog een lange weg te gaan: en dat kost veel energie. Het wordt namelijk ingevroren opgeslagen en moet op deze manier ook vervoerd worden, dit schrijft De Volkskrant. Denk dus vooraf goed na wat jij belangrijker vindt: een stukje fruit dat belastend is voor het milieu of een stuk fruit dat in principe even gezond is, alleen dan niet ingevroren.

Uiteindelijk maakt het dus niet zoveel uit of je vers of ingevroren fruit eet, het verschil is niet erg te zien. In sommige gevallen is diepvriesfruit gezonder, maar een vers appeltje kan nooit kwaad! Diepvriesfruit is misschien ieeets gezonder en vaak goedkoper, maar is daarentegen wel een stuk slechter voor het milieu. 

Op zoek naar meer feiten over eten? Bijvoorbeeld of witte eieren gezonder zijn dan bruinrode? Of bier slechte is dan wijn? Of honing gezonder is dan suiker? Je leest het allemaal hier op Freshhh.