Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp etc. tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. Het zorgt ervoor dat we gemakkelijk met iedereen in contact kunnen komen. Van een collega tot aan een hele oude vriend. Door het gebruik hiervan kunnen we ons heel verbonden voelen met de wereld, maar zo’n gemakkelijke verbinding heeft ook negatieve effecten. Wat doet social media eigenlijk met je gezondheid?
Wat is het effect van Social Media op onze gezondheid
Ontwikkelingen
We kunnen grote vraagtekens zetten aan dit “sociale” contact. Het doet veel met onze gezondheid en dan vooral ons geestelijke gezondheid. Het brein veranderd door het internetgebruik met de nadruk op social media. Het is niet alleen een nieuwe manier van leven, maar ook een andere manier van hoe we onze hersenen gebruiken. Door de hoeveelheid informatie die beschikbaar is via het internet, zijn er twee nieuwe ontwikkelingen:
- Het is niet meer belangrijk om kennis te hebben, maar veel belangrijker hoe en waar we die informatie kunnen vinden. We verleggen dus onbewust ons geheugen, naar een gezamenlijk online geheugen.
- Doordat we informatie aangeboden krijgen die we zonder internet nooit ontdekt hadden, krijgen we op bepaalde momenten een overaanbod aan informatie. In veel gevallen onnodige informatie, maar onze hersenen verwerken het wel.
Onze hersenen krijgen door deze ontwikkeling een hele andere functie. Alles wat we niet belangrijk vinden vergeten we weer, want dat kunnen we later wel weer terugvinden op het internet. Het is belangrijk om te onthouden dat je nooit het echte leven vergeet. Blijf regelmatig een praatje met iemand maken in het echt, wanneer je die persoon ook kan aankijken.
Last van je ogen
Door het vele gebruik van Social Media hebben vooral je ogen veel te voortduren. Als we dichter op het scherm zitten, knipperen we minder met ons ogen. Daardoor raken je ogen vermoeid, branderig, tranend of droog. Dit kan leiden tot dubbel of wazig zien. Op den duur kunnen daardoor hoofdpijnklachten of zelfs migraine door ontstaan.
Overprikkeling
Doordat we veel berichtjes ontvangen op onze smartphone, kan ook overprikkeling ontstaan. Dan kunnen we het gevoel van direct willen antwoorden niet loslaten en dat kan voor veel onrust zorgen. Een trilling of geluid is al voldoende om onrust te vergroten.
Burn out
Doordat we aan ons telefoon veel tijd besteden, is de kans op een burn out groter. Het kost niet alleen veel tijd, maar ook maken we adrenaline en cortisol aan bij het bekijken van filmpjes, mails en social media. Stel dat we bijvoorbeeld ’s avonds nog even snel ons mail bekijken en we zien een paar mails voorbij komen die eigenlijk wel meteen een antwoord vragen gaan we ze toch nog even terug mailen. We maken hierdoor extra adrenaline en cortisol aan. Daardoor slapen we minder en die gevolgen merken we de volgende dag. Als we dit volhouden zorgt dat voor een negatieve spiraal in ons energiehuishouding.
Conclusie
We hoeven natuurlijk nu niet te stoppen met het gebruiken van social media, maar het is zeker belangrijk dat we ons bewust zijn van de nadelige effecten. Het is belangrijk dat we ons telefoongebruik beperken. Probeer uit verveling niet je telefoon te pakken, maar pak een keer een boek of krant. Het werkt motiverend als je van het minderen een spelletje maakt.
Lees ook:
Het perfecte plaatje, wat voor invloed heeft het eigenlijk op ons?
Wat is een burn-out? en wat kan je er tegen doen?
Breng meer tijd door met je vrienden, het blijkt goed voor je gezondheid!