Het glutenvrij eten begint steeds populairder te worden, zelfs voor mensen zonder een allergie. Waarom? Dokters en orthomoleculaire therapeuten maken zich steeds meer zorgen over ontsteking veroorzakende eigenschappen van het eiwit, die tevens ook vervelende darmproblemen kunnen veroorzaken, zelfs als je niet allergisch bent. Natuurlijk hebben de grote voedselmerken de populariteit van het glutenvrije leven opgemerkt. De glutenvrije selectie in de supermarkt is daarom niet meer zo beperkt als dat die vroeger was.

Maar een glutenvrij leven is eigenlijk helemaal niet zo simpel.  Zeker niet als je echt te maken hebben met een serieuze allergie. Tracy Lockwood, oprichter van Tracy Lockwood Nutrition zegt dat het belangrijk is om in gedachten te houden waarom je aan een glutenvrij leven begint. ‘Een gluten allergie moet erg serieus genomen worden. Je moet het behandelen als een pinda-allergie en ervoor zorgen dat het voedsel wat je koopt in een glutenvrije faciliteit is gemaakt.’

Dit zijn de 3 meest gemaakte fouten, als men denkt aan glutenvrij eten.

Glutenvrij eten is gezonder

Lockwood zegt dat ‘de grootste fout die mensen maken het kopen is van een product waar ‘glutenvrij’ op staat en denken dat het gezonder voor je is.’ Veel producten die glutenvrij zijn, zijn vaak extra bewerkt en hoger in suiker en vet.

Controleer de voedingsinformatie op het etiket om er zeker van de zijn wat er in zit. Kijk uit voor ingrediënten zoals Maïszetmeel en aardappelzetmeel want die bevatten ook vaak GGO’s (genetisch gemodificeerd organisme)

Lees hier meer over in het artikel: Glutenvrije producten zijn vaak nog ongezonder dan het origineel!

Gluten die verborgen zitten in de ingrediëntenlijst

Als je net begint met het glutenvrij eten, wist je vast niet dat gluten ook verstopt kunnen zitten in je eten of onder een andere naam op de ingrediënten lijst staan? ‘Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten is er een van,’ en E-nummer E150 (karamel kleurstof) ook. Ze verschijnen op verassende plaatsen. Denk aan sojasaus, salade dressing en snoep. Let dus goed op de etiketten wil je dit voorkomen.

Ontbreken van belangrijke voedingsstoffen

Lockwoods beste advies voor iedereen die glutenvrij gaat: ‘je moet je minder te concentreren op het vinden van alternatieven producten.” Kijk meer naar fruit, groenten, bonen en vlees die van nature glutenvrij zijn, zoals bijvoorbeeld bruine rijst. Op die manier weet je wat je eet, is het gezond en je eet geen voedingsmiddelen die verwerkt zijn of volgestopt zijn met suikers.’ Daarnaast krijg je op die manier toch alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.


Glutenvrij eten? Probeer dan deze recepten eens.

Muesli repen met noten en gedroogd fruit

Bananenbrood met kokosrasp, noten en blauwe bessen

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel en cacao