Een gluten intolerantie kan heel vervelend zijn om mee te leven. Het is belangrijk dat je op tijd weet of jij hieraan lijdt. Op lange termijn kunnen er namelijk hevige klachten ontstaan wanneer je gluten intolerantie hebt. Misschien loop je wel met klachten rond vanwege een gluten intolerantie omdat je het nog niet weet. Zonde, want het is alles behalve nodig. Zo weet je of je een gluten intolerantie hebt.


Wat is een gluten intolerantie?

Een gluten intolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarvan je niet kan genezen. Het is dus geen allergie, al wordt het door velen zo genoemd. Wanneer je lijdt aan deze ziekte, kan je dus niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten wat in veel producten voorkomt, wat een glutenvrij dieet erg lastig maakt. Wanneer je coeliakie hebt en gluten binnenkrijgt, dan ontstaat er een ontstekingsreactie dat het slijmvlies van je dunne darm beschadigt. Niet echt een pretje dus.

Klachten bij een gluten intolerantie

Doordat het slijmvlies beschadigt, is het lastig voor je lichaam om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Uiteindelijk kan een gluten intolerantie zelfs leiden tot depressie en bloedarmoede. Het is daarom belangrijk dat je er op tijd bij bent en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het slijmvlies kan namelijk nog herstellen, mits je er niet te lang mee rond blijft lopen.

Heb ik een gluten intolerantie?

Heb jij last van de bovenstaande klachten na het eten van gluten? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts. De diagnose moet namelijk echt vastgesteld worden door een maag-, darm- en leverspecialist. Alleen op deze manier kan worden vastgesteld of je aan coeliakie lijdt.

Waar zitten gluten allemaal in?

Gluten zijn te vinden in granen, waardoor het in veel producten te vinden is. In zo’n 80% van de supermarktproducten zijn gluten verwerkt. Dit maakt een gluten intolerantie dus heel vervelend. Je moet namelijk zorgen dat je echt helemaal geen gluten meer binnenkrijgt. Gluten zijn onder andere te vinden in de volgende producten:

 1. Brood
 2. Gebak en koek
 3. Beschuit en crackers
 4. Pannenkoeken
 5. Gemarineerde, gepaneerde of gekruide producten
 6. Haver
 7. Muesli
 8. Couscous
 9. Vele sausen
 10. Snoepgoed
 11. Ijs
 12. Bepaalde kant en klaar producten
 13. Bier en sommige sterke dranken
 14. Wist je dat zelfs het likken van een postzegel problemen kan veroorzaken?

Het is lastig om zelf uit te zoeken wat je wel en niet mag eten met een gluten intolerantie. Het is namelijk een erg complex dieet. Ga daarom voor advies naar een diëtist. Tegenwoordig worden er gelukkig ook veel glutenvrije producten gemaakt en bij steeds meer restaurants en cafés bieden ze glutenvrije producten aan.

Ook lezen: onze 6 favoriete glutenvrije ontbijtjes.

Lees ook

Zo weet je of je een gluten intolerantie hebt

Glutenvrij & vegan: wafels met vers fruit en agavesiroop

Zo weet je of je een gluten intolerantie hebt

Healthy en super tasty carrot cake! (glutenvrij)

Zo weet je of je een gluten intolerantie hebt

Glutenvrije appeltaart om je vingers bij af te likken