De zogenoemde superfoods zijn we onderhand wel bekend mee. Denk hierbij aan goji bessen, chia zaadjes en tarwegras. Maar mogen wij jullie ook voorstellen aan de zogeheten genius foods? Eten waar je slimmer, gelukkiger en productiever van wordt.

Groenten

Voordelen: Uit onderzoek is bewezen dat ongeveer 76 gram donkere groenten (denk hierbij aan spinazie of verschillende soorten sla) per dag gerelateerd is aan maximaal 11 jaar vermindering in hersenveroudering. Dit is te danken aan het feit dat groene groenten duizendtal micronutriënten en vezels bevatten die als ontsteking remend werken en je lichaams natuurlijke detox programma ondersteunt.

Kooktips: Eet het rauw.

Eidooiers

Voordelen: Eieren geven jouw cognitieve functies een boost. Ze bevatten luteïne (een bioactieve stof) en zesxanthine (een antioxidant) waarvan is aangetoond dat beiden werken als een soort beschermlaag in de hersenen.

Kooktips: Eidooiers bevatten belangrijke vetten en cholesterol dus hierbij is het belangrijk om het niet te koken – dus geen hardgekookte eitjes.

Extra vierge olijfolie

Voordelen: Vierge betekent letterlijk dat het ‘extra maagdelijk’ is in de zin dat het onbehandeld is dus volledig puur natuur. Onderzoek heeft aangetoond dat dit ook zorgt voor een bepaalde beschermlaag in de hersenen en het vermindert ontstekingen.

Kooktips: Gebruik dit als dressing voor je salades.

Avocados

Voordelen: Avocados staan bekend als de ‘all-in-one’ genius food. Ze bevatten 12 verschillende soorten vezels die ontstekingen verminderen, je insulinegevoeligheden verbeten en ook de groeifactoren in de hersenen stimuleren.

Kooktips: Voeg er een beetje zee zout en olijfolie aan toe en je hebt ze op hun lekkerst.