Detoxen, het woord en proces dat al geruime tijd door onze samenleving heen wandelt. Menig wat bekende Nederlanders en Instagrammers zijn je al voor gegaan. Dit proces brengt zowel negatieve als positieve impact met zich mee. Zo vindt niet iedereen het een geschikte manier om met het lichaam om te gaan maar je hebt ook een grote groep die juist zweert bij dit ontgiftingsproces. Ik heb het nu eigenlijk al verklapt. Tijdens de periode van detoxen zorgt je lichaam ervoor dat hij zich ontgift van afvalstoffen. In dit artikel zal ik dieper op dit proces ingaan en schets ik de voor -en nadelen. 

Het proces van een detox

Ontgiften, dit is het woord dat aangeeft je lichaam vrij te maken van afvalstoffen. Dit kan gaan over uitlaatgassen, ongezonde voeding of bijvoorbeeld een drugs detox. Hierboven heb ik het al eerder aangegeven. Het zal er in grote mate in resulteren dat jij jezelf energieker zal voelen. Wanneer jij over een grote mate van energie beschikt voel jij je automatisch ook gezonder. 

De reden dat we tegenwoordig ons lichaam willen ontdoen van afvalstoffen komt onder andere door het milieu waar wij in leven. Het is in ieder geval niet heel erg gezond met alle uitlaatgassen die wij inademen. Naast deze uitlaatgassen beschikken de voedingsmiddelen tegenwoordig over veel E-nummers. Het voedingscentrum geeft aan dat deze nummers er zijn om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. And last but not least, onze voedingsmiddelen bevatten bestrijdingsproducten. Deze zijn nodig om producten er mooier uit te laten zien. Ook doen ze dit zodat producten langer houdbaar zijn en niet worden aangetast door ongedierte.

Kortom, we kunnen stellen dat ons lichaam het soms zwaar te verduren heeft en best op zijn tijd gereinigd mag worden. 

Sapdetoxen, een no go?

Je hebt verschillende manieren om je lichaam te detoxen. De meest heftige variant is de sapkuur. Zo’n sapkuur moet je ongeveer vier dagen aanhouden om een merkbaar verschil op te zien treden. Dit wordt door vele doktoren wel sterk afgeraden blijkt uit een onderzoek dat wij deden op het internet. Zo ook door Herold Metselaar leverarts uit het Erasmus MC. Kort gezegd geeft hij aan dat je door deze manier van detoxen veel voedingsstoffen misloopt die je lichaam hard nodig heeft. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Je lichaam wordt er na ongeveer twee dagen erg kwetsbaar van. Het Voedingscentrum adviseert samen met diëtist Elly Kaldenberg niet langer dan 48 uur een sapkuur aan te houden. 

Natuurlijk detoxen is een go?

Wil jij ondanks de bovenstaande nadelen toch je lichaam ontgiften? Doe dit dan op een natuurlijke manier want dit is gewoon zoveel beter voor het lichaam. Je ondersteunt het veel beter dan wanneer je het lichaam juist veel belangrijke stoffen zou ontzeggen. 

Maak je lichaam vrij van afvalstoffen door eens de ongezonde producten te laten staan voor een aantal dagen. Ga de challenge aan door even geen ‘stukje chocolade’ in je mond te stoppen na het eten maar kies voor een gezond alternatief. Met een gezond alternatief bedoel ik minder onnatuurlijke koolhydraten en suikerhoudende producten. Gezond leven is dus heel erg belangrijk voor het lichaam om te zorgen dat je hem wel ontgift maar niks ontzegt. 

Lijst met voedingsmiddelen voor een natuurlijke detox

Een lijstje die jou kan helpen bij het maken van gezonde keuzes. Yes die hebben wij voor jou opgesteld. Natuurlijk is het niet mogelijk letterlijk alle producten te benoemen. Wij hebben een selectie voor jou gemaakt met een hoog antioxidanten gehalte. Maar wil jij erachter komen welke producten nog meer goed zijn voor een natuurlijke detox? Zoek dan vooral op meervoudige koolhydraten. Hier behoren onder andere de groentes, volkoren granen, haver, noten, fruit, peulvruchten en zoete aardappel tot. 

  1. Boerenkool, de superfood waar wij al eerder over hebben geschreven. Deze groene bladgroente bevat een grote hoeveelheid antioxidanten die vooral de vrije radicalen uit de weg ruimt. Perfect voor een natuurlijke detox als je het mij vraagt. 
  2. Gember zorgt ervoor dat hij ontstekingen aanpakt die er zich op dat moment in het lichaam bevinden. Het draagt dus in grote mate bij aan het ontgiftingsproces in het lichaam. Ook zal het je stofwisseling iets versnellen. De gember is dus helemaal detox proof
  3. Het consumeren van artisjokken zal ervoor zorgen dat jij vaker een bezoekje aan het toilet brengt voor de kleine boodschap. Het zal makkelijker urine afdrijven waardoor je veel afvalstoffen uitplast die je lichaam niet nodig heeft. Deze oude geneeskrachtige plantensoort bevat ook nog eens heel veel vitamines en mineralen. Hij is namelijk rijk aan onder andere magnesium, voedingsvezels, chroom, vitamine C en foliumzuur. 

En de laatste drie producten van deze lijst…

  1. Rode bietjes, die ken je vast wel. Een bommetje vol antioxidanten en hij heeft een goede invloed op ons immuunsysteem.  Maar net als de artisjok heeft de rode biet invloed op de kleine boodschap. Wanneer je plast zal je zien dat hij rood kleurt, schrik niet want dit hoort erbij. Bieten zorgen dat afvalstoffen die een slechte invloed hebben op het lichaam hem ook echt zullen verlaten. 
  2. Citroen, ook hier zijn we al eens eerder op ingegaan bij Freshhh. Het drinken van citroenwater zorgt namelijk voor een natuurlijke reiniging. Het heeft direct een ontgiftende werking én heb jij ook last van hier een daar wat oneffenheden op het gezicht? Maak hier dan zeker gebruik van door het effectief elke dag te consumeren op lege maag in combinatie met heet water. 
  3. Een lekkere avocado bij het ontbijt, lunch of avondeten. Het kan tegenwoordig allemaal en niks is te gek. Dit heeft deze vrucht te danken aan zijn van nature naturelle en vettige smaak. Klik op het woord ‘avocado’ om erachter te komen wat voor gezondheidsvoordelen deze vrucht heeft op het natuurlijke detox proces. 

Genoeg informatie voor een gezonde en natuurlijke detox!