Je hoort vaak dat rode wijn goed is voor de bescherming van hart en bloedvaten. Maar helaas hoor je ook verhalen dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. Wat is nou waar? En is rode wijn gezond of niet? Een, twee, drie glazen? Hoeveel mogen we er eigenlijk drinken, en wanneer is het echt schadelijk voor ons? Wij zochten het voor je uit!


Rode wijn gezond?

Je hart en bloedvaten spelen een enorm belangrijke rol in je lichaam. Ze vervoeren zuurstof, voedingsstoffen en afbraakproducten. Een glas rode wijn zou goed zijn voor je hart en bloedvaten, en zou het goed in conditie houden. Dat klopt. Maar een biertje doet precies het zelfde. Veel mensen denken dat rode wijn het verschil maakt, maar het is de alcohol die in de wijn zit. De alcohol inname (met mate) heeft twee positieve effecten. Het verhoogt het HDL-cholesterol, en dit zou aderverkalking tegen gaan. Er is wel twijfel of dit goed voor je hart zou zijn.  Alcohol remt ook de aanmaak van bloedplaatjes en vermindert de samenklontering. Hierdoor bloed een wondje ook langer als je veel alcohol hebt gedronken. Een voordeel daarvan is dat de kans op trombose daarmee afneemt.

Gevaar

Aan alcohol zitten natuurlijk gevaren, het is en blijft een giftige stof. Als je niet meer met mate drinkt, kan de alcohol de spiercellen in het hart aantasten. Ook kan het zorgen voor een hoge bloeddruk en het is zeker niet goed voor je hart en bloedvaten. Te veel alcohol leidt ook tot een verhoging van LDL, het slechte type cholesterol.

Elke dag wijn is slecht

Rode wijn vermindert de kans op kanker. Dit is iets wat je waarschijnlijk wel eens gelezen of gehoord hebt, maar waarom vermindert het dan de kans? Dit zou komen door antioxidanten. Dit is een verzamel naam voor een grote groep stoffen. Deze stoffen werken tegen oxidatie, ze gaan de schadelijke effecten van vrije zuurstofradicalen tegen. Vrije zuurstofradicalen kunnen schade brengen aan cellen en weefsel en op lange termijn kunnen deze kanker veroorzaken. In rode wijn zitten dus antioxidanten in de vorm van plyfenolen, zoals tannines en resveratrol. Resveratrol is een stofje die veel onderzocht wordt aan de positieve effecten op de gezondheid. Dit stofje zit niet in witte wijn, en daarom wordt vaak gezegd dat rode wijn gezond is.

Lees ook

Een glas rode wijn per dag: gezond of ongezond?

Zo voorkom je blauwe tanden na het drinken van rode wijn

Een glas rode wijn per dag: gezond of ongezond?

Een glas rode wijn per dag: gezond of ongezond?