Gluten is een eiwit dat te vinden is in tarwe, spelt, rogge, gerst en gort. Het zit dus in producten waarvoor die granen gebruikt worden, maar ook in veel etenswaren waarvan je het misschien niet verwacht. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of een glutengevoeligheid eten glutenvrij. In het eerste geval is dat zelfs noodzakelijk, want die gluten kunnen best veel schade aanbrengen. Of je nu zelf last hebt van glutengevoeligheid of -intolerantie of voor iemand moet koken die dat heeft, dit zijn de dingen waar je op moet letten.
Waar moet je op letten bij glutenvrij eten en koken?
1. Lees de labels
Het belangrijkste is om de labels te lezen. Op de meeste producten staat namelijk of er sporen van gluten in zitten. Fabrikanten zijn namelijk verplicht om de allergenen op de verpakking weer te geven. Ook zijn allergenen vaak dikgedrukt in de lijst met ingrediënten. Dit zijn een paar voorbeelden van producten die gluten bevatten terwijl je misschien niet verwacht dat het gluten bevat:
- Vleesmarinade en andere kruiden(mixen)
- Producten met bindmiddel: daaronder vallen soepen en sauzen, maar ook sommige soorten ijs, toetjes zoals vla en zelfs dressing voor over salades
- Drop en sommige kauwgom
- Friet, vooral door kruis contaminatie
2. Ga voor glutenvrij opties
Waar mogelijk is het altijd het beste om voor glutenvrije opties te kiezen. Zo weet je zeker dat je goed zit. Veel glutenvrije producten hebben een label dat aangeeft dat het glutenvrij is. Dat kunnen glutenvrije vervangers van normale producten zijn, maar ook gewone producten die glutenvrij zijn.
3. Pas op voor kruis contaminatie
Wie al zijn hele leven met coeliakie leeft weet dit wel, maar wanneer je voor een gast kookt is dit belangrijk om rekening mee te houden. Eten waar gluten in zit mag niet in aanraking komen met het glutenvrije eten. Dat geldt ook voor de materialen die je gebruikt. Je kunt het eten dus niet op dezelfde snijplank of met hetzelfde mes snijden. In de meeste restaurants kan hier rekening mee gehouden worden zolang je het aangeeft.
4. Gluten in alcohol
Organiseer je een lekkere borrel, maar kan een van de aanwezigen niet tegen gluten? Of wil je voor jezelf graag weten wat je wel en niet kunt drinken? Een wijntje is in ieder geval veilig, want die is van zichzelf al glutenvrij. Ook sterke drank is geen probleem, want het distillatieproces verwijderd alle gluten, zelfs als de drank wel granen in zich heeft. Hoewel niet iedereen die niet tegen gluten kan, last krijgt van bier, wordt er door de Nederlandse Coeliakie Vereniging aangeraden om alleen bier te drinken met een glutenvrij label.
5. Opvallende producten met gluten
- Sommige vitaminesupplementen en medicijnen: je dokter weet waarschijnlijk wel dat je niet tegen gluten kan wanneer hij je medicijnen voorschrijft, maar toch kan het goed zijn om het nog even te checken. Dat geldt ook voor vitamines.
- Dierenvoer: het meeste dierenvoer bevat ook gewoon gluten. Je kunt dus het beste gelijk je handen wassen na het voeren van je huisdier.
- Wegwerpservies en -bestek: we moeten van het plastic af en tegenwoordig wordt er ook wegwerpservies gemaakt van tarwezemelen. Dat is namelijk biologisch afbreekbaar. Hiervan komt steeds meer op de markt.
- Sommige knutselmaterialen en behanglijm: voor wie kinderen heeft met een glutenintolerantie of gevoeligheid is dit goed om rekening mee te houden. Kinderen stoppen natuurlijk best veel in hun mond.
Wil je een simpel glutenvrij gerecht klaarmaken? Probeer eens deze wrap met kip en pesto!