Het is een tijd een trend geweest om glutenvrij te eten. Wat zeg ik? De trend is eigenlijk nog steeds. Vaak niet omdat mensen gluten intolerant zijn, of allergisch voor de eiwitten. Nee, vaak omdat men denkt dat het een slimme manier is om af te vallen. Maar glutenvrije producten zijn lang niet altijd gezonder dan producten waar wel gluten in zitten, terwijl ze vaak wel een stuk duurder zijn. Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef.
Glutenvrije producten vergelijken
In de onderzochte glutenvrije producten zat meer suiker, meer zout en meer vet. Ook zaten er minder vezels in dan in vergelijkbare producten met gluten. De Consumentenbond keek naar de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten en de bijbehorende glutenvrije variant. De verschillen zijn soms groot.
De consumentenbond vergeleek producten van bijvoorbeeld Wasa. Ze vergeleken de glutenvrije knäckebröd met de volkoren variant. In hun glutenvrije knäckebröd bleek zes keer keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout te zitten. In de glutenvrije pannenkoekenmix van het merk Koopmans is twee keer zoveel zout te vinden als in de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk.
Smaak
Volgens de fabrikanten voegen ze al deze stoffen, de suikers, het zout en de extra vetten, toe aan de producten vanwege de smaak. Zonder de toegevoegde stoffen zijn de producten meer smaakvol.
“Zij (de fabrikanten) geven aan dat meer zout nodig is voor een rijkere smaakervaring, dat suiker nodig is omdat glutenvrij meel niet zo snel kleurt of krokant wordt bij het bakken. En dat er minder vezels in zitten omdat er meelvervangers worden gebruikt”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. “In de zoektocht naar een vervanging voor gluten worden er meer ingrediënten aan de producten toegevoegd, die deels ongezond zijn.”
Voedingswetenschapper Liesbeth Smit bevestigd het verhaal: “Als je gluten ergens uithaalt, worden producten vaak droger en broos. Dat moet je dan dus ergens mee compenseren.”
Check de voedingswaarden en ingrediënten
De Consumentenbond raadt mensen aan goed naar de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde van glutenvrije producten te kijken. De bond heeft ook een lijst met glutenvrije producten samengesteld die wel gezond zijn. “Dat zijn vaak volkoren producten die glutenvrij zijn, dan zitten er wel veel vezels in. En er zijn natuurlijke of onbewerkte producten, die niet speciaal gemaakt zijn als glutenvrije variant maar die van zichzelf glutenvrij zijn.”
Lees ook:
3 fouten die je maakt als je begint met glutenvrij eten
Lees hier waarom je niet dagelijks kokosolie moet gebruiken!