Elke dag je haar wassen is schadelijk voor je haar. Als je shampoo te lang gebruikt, verliest het zijn werking. Maar over het wassen van je haren bestaan nogal wat fabels. Of zijn het toch misschien feiten? Helaas is er geen standaard advies over het wassen van je haren. Het hangt er vanaf wat voor een haartype je hebt en welke keuzes je maakt bij het stijlen. Toch hoef je het niet zo vaak te wassen als je denkt. In tegendeel zelfs, bij “normaal haar” is het zelfs het beste om het wassen zolang mogelijk uit te stellen.


Wat is de functie van wassen?

Eigenlijk heeft shampoo vooral een reinigende werking. Het verfrist het haar en verwijdert daarbij het natuurlijke haarvet en overig vuil. Je haar kan uitdrogen en makkelijk breken als je het te vaak wast. Een beetje vuil in je haar is natuurlijk. Zeker het vet (talg en oliën) hoort juist in het haar!

Hoe vaak moet je wassen?

Een kleine groep is wel gebaat bij het dagelijks wassen van het haar. Dat is vooral als je bijvoorbeeld heel fijn haar hebt, veel sport en zweet of als je op een vochtige plek woont. Heb je juist dik haar en weinig talg? Dan is het goed om je haar minder te wassen. Mensen met droog haar of krullen kunnen het makkelijkst het aantal wasbeurten afbouwen,  maar over het algemeen kan iedereen één tot drie dagen zonder shampoo.

Uitstellen

Als je het wassen zo lang mogelijk wilt uitstellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je zo min mogelijk aan je haar zit. Hoe meer je het namelijk borstelt of met je handen door het haar gaat, des te meer verspreid je het vet van je hoofdhuid door je haren. Wees ook voorzichtig met producten die je haar vetter maken, zoals olie en serum. Gebruik deze dus alleen in de haarpunten.

Droogshampoo wordt ook als oplossing gezien bij vet haar. Naast een fris gevoel geeft dat ook extra volume. Je haar alleen nat maken en opnieuw in model brengen, kan ook helpen.

Schuimen

Het is gedeeltelijk waar dat schuimende shampoo een goed teken is van reiniging. Shampoo absorbeert vet en vuil en zal niet schuimen als het te veel heeft opgenomen. In die zin is schuimen dus wel een teken van schoon haar. Als het niet schuimt is het slim om je haar nogmaals te wassen.

Maar dit geldt alleen als je shampoo op de juiste manier gebruikt. Het is belangrijk om niet teveel shampoo te gebruiken. Ongeveer zo groot als een euro munt is voldoende. Verdeel het over je handen, breng het dan op de nekpartij van je haren en beweeg masserend naar de kruin. Zo wordt de shampoo goed verdeeld en weet je hoe vuil je haar nog is.

Afwisselen

Als je af en toe van shampoo wisselt kan dat ook geen kwaad. De werkzaamheid van de shampoo zal daardoor niet minder worden. Wel kan je haar en de behoeftes van je haar veranderen. Gekleurd haar heeft sowieso een andere shampoo nodig, dan haar met een natuurlijke tint. Soms is je haar droger of vetter. Dan is het ook verstandig om je shampoo aan te passen.

Conditioner

Vaak wordt gedacht dat conditioner alleen nodig is bij droog haar. Dit klopt niet helemaal. Als je je haar wast gaan de haarschubben openstaan en conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten. Het maakt je haar dus mooi glad. Conditioner kan over het algemeen dus voor elk haartype een aanrader zijn. Je hebt ook verschillende conditioners, ook dat is weer afhankelijk van de behoeftes van je haar.

Net als bij de shampoo geldt dat je het product op de juiste manier moet gebruiken. Niet teveel en ook nu die euromunt. Vooral aanbrengen op de haarpunten en lengtes. Dit zijn vaak de gebieden die extra verzorging kunnen gebruiken. Vergeet het ook niet goed uit te spoelen!

Lees ook

Mag ik elke dag mijn haar wassen?

Tips voor gezond en prachtig glanzend haar!

Mag ik elke dag mijn haar wassen?

Mag ik elke dag mijn haar wassen?