Fabels over voeding en supplementen? Jawel, onderstaande uitspraken worden vaak gedaan en het ergste is: heel Nederland gelooft het! Waarom je deze uitspraken niet moet geloven leggen wij je graag hieronder uit.

5 fabels over voeding en supplementen die je absoluut niet moet geloven!


Mayonaise is slecht

WRONG! Mayonaise is ten onrechte als “slecht” beoordeeld. Science-based platform ‘I am a Foodie’ vertelt zelfs dat het beter is dan margarine. Mayonaise bestaat vooral uit plantaardige, vloeibare olie: onverzadigde vetten dus. Het vervangen van verzadigd vet (boter) door onverzadigd vet (zoals in noten en olie) is gunstiger voor je cholesterol. En inderdaad, mayonaise bevat veel calorieën omdat het een vet product is. Maar tegenwoordig weten we allemaal wel dat de hoeveelheid calorieën niet vertelt of een product gezond is!

Olijfolie mag je niet hoog verhitten

Onzin! Het verhitten van olie is niet ongezond. Dit is alleen zo als het lang verhit wordt er het gaat roken. Dan komt er een walm vanaf die giftige stoffen bevat, die schadelijk kunnen zijn. Olie en vetten worden nauwelijks boven dit rookpunt verhit: no worries dus! Het enige puntje is dat extra vierge olijfolie een lager rookpunt heeft dan normale olijfolie, zo rond de 160 graden. Daarom kun je hier beter niet mee frituren of bakken. Met milde olijfolie kun je prima bakken!

Multivitamine pillen zijn altijd goed om te nemen

Onjuist! Het dagelijks slikken van multivitaminen leidt niet tot ernstige schade, ondanks dat er wel negatieve gezondheidseffecten kunnen zijn bij een teveel aan vitamines. Vet-oplosbare vitamines plas je niet uit maar worden in je lichaam opgeslagen en bij een teveel kunnen je nieren niet alles verwerken. Uit voeding kun je niet snel een overdosis aan vitamines oplopen, met extra multivitaminen tabletten erbij wél.

Voor sommige groepen is het wel handig om specifieke vitaminen extra in te nemen, maar geen multivitaminen. Denk aan foliumzuur voor zwangere vrouwen, vitamine B12 voor veganisten en vitamine D voor vrouwen boven de 50.

Met deze heerlijke aardbeien smoothie krijg jij in één keer veel vitamine C binnen! 

Je kunt je lichaam detoxen door sapjes

Lariekoek! Gezond eten is belangrijk voor je lichaam, maar je lichaam kan zichzelf heel goed detoxen. Je lever filtert alle gifstoffen uit je lichaam en scheidt deze uit, dat krijgt geen enkele avocado of hap zeewier voor elkaar. Bij een detox gaan mensen vaak op sapjes en misschien zij vaak essentiële stoffen zoals eiwitten en omega-3 vetten. Hierdoor werkt je lichaam minder goed en ga jij het natuurlijke detox-systeem van je lichaam juist tegen! Eet dus gewoon lekker gezond, in balans, en dan zal je lichaam het werk zelf doen..

Door de zogenaamde ‘Detox Fit Tea’ op Instagram val je af

Dit is echt de grootste, gesponsorde onzin ooit! Het enige wat in deze fit tea zit zijn laxerende en vochtafdrijvende middelen waardoor jij zoveel vocht verliest dat je dit inderdaad op de weegschaal te zien krijgt. Geen verlies in vet dus!

Lees hier hoe je wél gezond afvalt!


Lees ook:

Helpt appelazijn nou echt bij het afvallen?

Feiten en fabeltjes over het drinken van cola

Feiten en fabels over het eten van een ei