Een eitje bij het ontbijt, de lunch of brunch vinden we bijna allemaal ontzettend lekker. Hoe je het klaarmaakt is vaak verschillend. Ben jij fan van een zacht gekookt ei of een hard gekookt eitje? Over het eten van eitjes bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden. Hoeveel mag je er per week eten? Zijn ze wel of niet slecht voor je cholesterol? En wat is gezonder, een gekookt eitje of een gebakken eitje? Wij hebben het voor jou uitgezocht zodat je vanaf nu altijd weet wat wel en niet goed is!


Elke dag een eitje?

Eieren horen in een gezond voedingspatroon. In ieder geval, ze staan in de schijf van vijf en dat geeft aan dat het voedingscentrum eieren beschouwt als voeding die past in een gezonde levensstijl. Wie een eitje eet krijgt verschillende vitamines en mineralen binnen. Ei is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B12, D, fosfor en seleen. Daarnaast vormen eieren ook een bron van Vitamine A, B2, foliumzuur, ijzer en zink. Het voedingscentrum geeft als advies twee of drie eieren per week te eten.

Eieren zijn slecht voor je cholesterolgehalte

Er wordt vaak gedacht dat het eten van meerdere eieren slecht voor je is. Dat is volgens Gezondheidsnet niet helemaal waar. Eieren bevatten cholesterol maar zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, is er niet veel aan de hand. Voor het idee, het eiwit is vrij van cholesterol en het eigeel bevat 200 mg cholesterol.

Een donkere dooier is gezonder dan een lichtgele dooier

De kleur van de eierdooier zegt niets over de gezondheidswaarde. De kleur vertelt je wel of een kip veel mais of worteltjes heeft gegeten. Hoe meer bétacaroteen in het voer van de kip geeft gezeten, hoe donkerder of meer oranje de kleur van een dooier wordt. Ook kunstmatig caroteen kan ervoor zorgen dat een eierdooier meer oranje van kleur wordt. Echter betekent het niet dat als een kip meer caroteen binnenkrijgt dat het dan ook gezonder is.

Gekookt ei gezonder dan een gebakken ei

Maakt het voor de voedingswaarde van een ei uit of een ei gebakken of gekookt is? Ja! Er is inderdaad verschil tussen een gekookt of gebakken ei. Dit komt door de bereidingswijze en het vet dat is gebruikt om te bakken. Of je beter een gekookt of gebakken ei kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om te kijken naar wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat ongeveer twee keer zoveel vet als een gekookt ei. Hier moet je dus wel rekening mee houden.


Lees ook:

Zo pas je jouw voeding perfect aan op je leeftijd!

Kom ik als vegetariër wel aan al mijn voedingsstoffen en vitamines?

Kom ik als veganist wel aan al mijn voedingstoffen en vitamines?