We weten allemaal dat het geluk niet in een ander zit, maar in onszelf. Toch kan niet iedereen zichzelf een ‘happy single’ noemen. Je mist de warmte van een relatie of een maatje om dingen mee te delen. Alhoewel het single leven niet altijd makkelijk is, zitten er zeker ook een hoop voordelen aan die je niet moet vergeten. Wij vertellen je hoe je gelukkig kunt zijn zonder relatie.


1. Pak je problemen aan

Als je het moeilijk vindt om zonder relatie te leven, vraag je dan af wat hier de oorzaak van is. Natuurlijk is het erg leuk om je leven met iemand te delen, maar als je alleen een relatie wil omdat je anders niet gelukkig bent is er wellicht iets anders aan de hand. Wanneer je zelf niet gelukkig bent, moet je eerst aan je eigen problemen werken voordat je in een relatie stapt.

2. Vier je onafhankelijkheid

Wake up call! Een single leven betekent ook: minder verantwoordelijkheden en meer tijd voor jezelf. Je kunt doen wat je maar wil. Het zou zomaar kunnen dat je na verloop van tijd weer iemand tegenkomt, dus tot die tijd moet je die onafhankelijkheid juist vieren nu het nog kan. Ga een avondje flink stappen met je vriendinnen of boek een verre reis in je eentje.

3. Maak je eigen dromen waar

Het hebben van een relatie leidt er soms toe dat we onze eigen dromen opzij zetten, omdat we rekening willen houden met de ander. Wanneer je geen relatie hebt, staat niks je in de weg om je eigen dromen waar te maken. Je kunt je volledig op jezelf focussen en je eigen plan trekken.

4. Leer van jezelf te houden

Om gelukkig te zijn met een ander, moet je ook gelukkig in je eentje kunnen zijn. Zorg dus dat je tijd investeert in jezelf, bedenk wie je bent en waar je in gelooft. Een beetje self-love kan geen kwaad. Vertel elke dag iets positiefs aan jezelf, bijvoorbeeld hoe goed je handelde in een bepaalde situatie of hoe mooi je eruitziet vandaag.

5. Ontmoet nieuwe mensen

Het is natuurlijk belangrijk om de vriendschappen die je hebt te behouden, maar het kan ook erg helpen om nieuwe mensen te ontmoeten. Ga bijvoorbeeld op een sport of sluit je aan bij een groep die activiteiten doet die je leuk vindt. Door nieuwe mensen te ontmoeten verbreed je je horizon.

Lees ook

Single? Zo word jij gelukkig zonder een relatie

Een break-up of samenwonen? Dit doet het met je eetgewoonten  

Single? Zo word jij gelukkig zonder een relatie

6x de meest inspirerende podcasts over bewust leven

Single? Zo word jij gelukkig zonder een relatie

Samen sporten is goed voor je relatie