Tegenwoordig is het vaak zo dat we onder het scrollen op social media even een maaltijd naar binnen werken. Ik betrapte mijzelf er dan ook best vaak op dat ik daardoor niet puur aan het genieten was. Dit is natuurlijk heel erg zonde. Het bewust zijn van elke hap die jij in je mond stopt geeft namelijk een veel voldaner gevoel. Ook zal jij sneller aanvoelen of jij genoeg hebt gegeten of juist nog een beetje extra nodig hebt. In dit artikel geef ik een aantal tips die vanuit eigen ervaring  erg helpen om dat bewustzijn met betrekking tot eten te stimuleren.

Met deze stappen geniet jij met meer bewustzijn

Stap 1

Zorg ervoor dat je een maaltijd maakt waar jij volledig achter staat en heel veel zin in hebt. Doe jij dit namelijk niet dan zal je snel merken dat het een gewoonte is om eten snel naar binnen te werken. Een bereiding van een maaltijd waar jij heel erg zin in hebt, of dat nou gezond of ongezond is, maakt het eten ook veel leuker. Wanneer ik iets leuk vind merk ik namelijk uit eigen ervaring dat mijn bewustzijn ook vele malen groter is. Ditzelfde gaat in mijn ogen op bij het genieten van een maaltijd.

Stap 2

Tijdens de bereiding van die maaltijd waar jij zo ontzettend veel zin in hebt is het belangrijk dat je het bereiden ook leuk maakt. Deze bezigheid kan jij bewust maken door een leuk muziekje op te zetten óf door niet alleen maar met iemand samen te koken. Op deze manier ben jij op een veel bewustere manier met het eten bezig en zal jij er straks in grotere mate van genieten.

Stap 3

Door met verse ingrediënten en specerijen te koken zal dit jouw hersenen zeker bewust maken van wat jij aan het eten bent en dat jij aan het eten bent. Het is gezonder, pure ingrediënten zijn smaakmakers en dus kan jij met volledig bewustzijn tijdens het consumeren van de maaltijd nagaan wat er in het eten verwerkt zit. Proef letterlijk elke smaak die jij tegenkomt. Denk er over na. Waar zou het vandaan komen? In welke maaltijd zou ik dit nog meer kunnen verwerken? Vind ik het echt lekker?

Stap 4

Dien het eten op een leuke manier op. Eet jij bijvoorbeeld rijst met boontjes en kip? Doe het in een kom. Hierdoor zal jij zien dat het er gewoon leuk uitziet maar daarnaast eet jij ook trager. De reden dat je trager eet ligt in het feit dat het lastiger is om uit een kom te eten. Dit zijn hele kleine trucjes maar wel trucjes die jou bewuster maken van wat jij eet en er ook voor zorgen dat jij optimaal en met volledig bewustzijn geniet.

Stap 5

Leg die smartphone aan de kant en dan bedoel ik niet naast je en in het zicht maar letterlijk op tien meter afstand. Dit geldt trouwens ook voor die laptop. Je zult zien dat jij hierdoor minder snel afgeleid raakt, die socials en mailtjes komen later wel én lopen echt niet weg. Believe me, dit zal in het begin wat lastig zijn maar uiteindelijk wen je er aan. Je bewustzijn met betrekking tot het eten schiet omhoog.

Stap 6

Zorg voor een ouderwets gesprek tijdens de maaltijd. Nu denk je misschien een gesprek leidt toch juist af. Ja, dat klopt maar wanneer de ene persoon praat en de ander stil is heeft de persoon die luistert de tijd om van zijn of haar maaltijd te genieten. Ook zal het zo zijn dat je langzamer eet wat het alarm dat aangeeft genoeg te hebben juist stimuleert. Een gesprek hebben heeft dus heel veel voordelen.

Optimaal en bewust genieten gegarandeerd met deze 6 stappen.

Lees ook

Geniet gegarandeerd langer en met meer bewustzijn van een maaltijd

Inspirational talk #3 - De invloed van een gezonde levensstijl

Geniet gegarandeerd langer en met meer bewustzijn van een maaltijd

Dit is waarom multitasken niet bestaat