Er zit heel veel zout in onze voedingsmiddelen en dit is natuurlijk niet het meest gezonde voor het menselijk lichaam. Natrium dat zich in het zout bevindt is met name slecht. Volgens het voedingscentrum mag een volwassene maximaal 6 gram aan zout per dag binnenkrijgen. Nee, dit is niet heel veel maar toch is het in principe best mogelijk. Het is gewoon heel erg belangrijk dat jij al begint met koken zonder pakjes en zakjes. In dit artikel vind je 4x inspiratie om minder zout te consumeren. 

Tips om jouw zout consumptie in grote mate omlaag te brengen

We hebben het al benoemd maar het is heel belangrijk dat jij het eten bereidt zonder enig gebruik van pakjes en zakjes. Wanneer je namelijk met natuurlijke en bovenal gezonde producten een saus maakt kan jij er al zeker van zijn dat de hoeveelheid zout heel laag is. Aan het eind van de bereiding voeg jij naar smaak nog wat zout toe. Het is op dat punt natuurlijk niet de bedoeling dat je alsnog gaat overdrijven. 

Het gebruik van verschillende kruiden in een gerecht

Kruiden zijn de smaakmakers van een gerecht. Koken met pakjes en zakjes brengt naast zout ook veel smaakversterkers met zich mee. Dit zijn eigenlijk ook wel de onnatuurlijke aroma’s en E-nummers. Het is dus van belang dat jij in plaats van zout juist kruiden en natuurlijke smaakmakers toevoegt. Neem bijvoorbeeld rozemarijn, Italiaanse kruiden ook wel oregano, gember, kurkuma, kerrie, natuurlijke paprikapoeder, bieslook en peper en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is even eenmalig het kruidenkastje aanvullen maar dan kan jij ook wel even voort. 

Maar die kruiden zijn best duur vind je niet?

Nee, over het algemeen ben jij uiteindelijk vele malen goedkoper uit. Het kost je namelijk meer om telkens een kant-en-klare verpakking te kopen met pakjes en zakjes dan eenmalig of om de zoveel tijd een hoop kruiden in huis te halen. Een pak kant-en-klare lasagne waar je de saus dus bereidt door middel van een zakje en wat melk en water kost €1,34. Dit ten opzichte van een potje Italiaanse kruiden die rond de €2,10 kost. Nu denk je vast, ja zie je dat kant-en-klare pak is goedkoper maar reken uit hoeveel je uiteindelijk elke week kwijt bent. 

Voorbeelden om met kruiden aan de slag te gaan

Basilicum

De welbekende basilicum die heel goed past bij met name Italiaanse gerechten. Zo kan je bijvoorbeeld in een lekkere salade caprese wat fijngehakte basilicum gebruiken. Neem bijvoorbeeld dit overheerlijke broodje caprese. Klik op de afbeelding voor het recept!

PHOTO BY GREENSNCHOCOLATE.COM

Italiaanse kruiden/ oregano 

Oregano, dit is een typisch Italiaanse kruidensoort die in Italië veel wordt gebruikt om de pastasaus op smaak te brengen. Naast het gebruik van deze soort in een pasta kan je hem ook perfect gebruiken om gehakt of vlees van de gril mee op smaak te brengen. 

PHOTO BY PINCHOFYUM.COM

Natuurlijke paprikapoeder 

Paprikapoeder is een echte smaakmaker die jij aan een gerecht kan geven. Je zal zien dat je bij het gebruik van deze soort totaal geen zout nodig hebt. Paprikapoeder is namelijk van zichzelf al redelijk zout. Hij brengt zelfs een pittige smaak met zich mee. Om gezonde frietjes dus wat zouter van smaak te maken kan je prima gebruikmaken van paprikapoeder. Zo ook bij deze overheerlijke zoete aardappel frietjes.

PHOTO BY AMYSHEALTHYBAKING.COM

Kurkuma – gember – knoflook – komijnzaad etc.

Een gerecht waar je niet om kruidensoorten heen kan is de overheerlijke curry. Hier wordt dan ook weinig zout aan toegevoegd door het gebruik van natuurlijke smaakmakers. In deze curry zitten bijvoorbeeld al 6 verschillende soorten kruiden. 

PHOTO BY FOODNESSGRACIOUS.COM

Ben jij al overtuigd?

Bekijk ook

4x inspiratie om wat minder zout te consumeren vind je hier!

6 x de lekkerste (gezonde) avocado recepten!

4x inspiratie om wat minder zout te consumeren vind je hier!

6 tips om vegetarisch eten makkelijker én leuk te maken