Afvallen en diëten is in general al een lastig puntje, maar tijdens de feestdagen al helemaal. Lekkernijen op tv en in de supermarkt vliegen ons om de horen en we worden er soms gek van, vooral als je al maanden probeert af te vallen. Je dagelijkse dieet volgen tijdens een gezellig kerstdiner met je familie is onmogelijk, daar zijn wij ons ook van bewust. Maar je kunt het wel balanceren door ervoor te zorgen dat je niet aankomt. Zo kan je na die gezellige feestdagen gewoon rustig door met je dieet, zonder dat je nog meer extra kilo’s eraf hoeft te sporten. Wij geven je 7 tips over niet aankomen tijdens de feestdagen.


Niet aankomen tijdens de feestdagen: Eet niet te snel

Als we je één ding kunnen vertellen over niet aankomen tijdens de feestdagen, is het: eet niet te snel. Door wat langzamer te eten geniet je niet alleen van je eten, maar zit je onbewust ook sneller vol. Je eet dus ook een stuk minder. Wanneer je op een snel tempo eet, heeft je lichaam niet de kans om het voedsel te verteren en geeft het dus ook geen signaal af dat je genoeg hebt gegeten. Je blijft dus maar door eten en wordt uiteindelijk misselijk. Zitten we niet op te wachten, toch?

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Blijf bewegen

De feestdagen betekenen meestal uren aan een volgedekte tafel met lekker eten en vooral  weinig beweging. En dat terwijl bewegen – vooral tijdens en rondom de feestdagen – súper belangrijk is. Probeer daarom vooral vóór en (als het kan) tijdens kerst af en toe een moment te vinden om je dagelijkse beweging uit te voeren. Ook al is het maar een paar rondjes hardlopen, of pak je de fiets naar de stad in plaats van de auto. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Eet ook gezond

Naast die heerlijke chocoladetaart die oma elk jaar bakt en het grote aanbod van ongezonde snacks die op tafel worden gezet, is het ook belangrijk om het evenwicht te houden tussen ongezond en gezond eten. Een stukje chocoladetaart is niet erg, maar probeer het te balanceren met een bakje fruit als dessert of een groentesnack. Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn: een bakje gesneden groente met hummus of een fruitsalade is al genoeg. En het is ook nog eens lekker!

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Drink niet te veel alcohol

De feestdagen staan natuurlijk bekend om de vele kerstborrels die plaatsvinden, maar een borreltje zo hier en daar is niet altijd even goed voor de gezondheid. In alcoholische dranken zitten namelijk best veel calorieën, die je dieet zo kunnen verstoren. Gelukkig is hier wel een oplossing voor: er zijn genoeg alcoholische dranken die weinig calorieën bevatten. Af en toe een drankje is natuurlijk geen probleem, maar onderschat het niet. Daarnaast triggert alcohol ook je lust naar ongezonde snacks.

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Slaap is belangrijk

Tijdens de feestdagen ontstaan er veel stressfactoren, vooral als je zelf het kerstdiner organiseert. Komt het allemaal wel goed, is er genoeg plek, vindt iedereen het gezellig…? Al die vragen spoken misschien wel door je hoofd en dat kan veel effect hebben op je slaapritme. Zet daarom deze vragen van je af en ontspan. Lukt het niet om te ontspannen? Probeer dan eens wat yoga of meditatie. Slapen en stress hebben namelijk ook veel effect op je lichaam.

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Zoek wat afleiding

Praat eens met je achterneef, of vertel iets leuks wat je laatst hebt meegemaakt. Omdat je afleiding hebt, ben je ook minder gefocust op het eten. Het klinkt ook heel logisch dat je dan dus ook automatisch minder eet. Vertel daarnaast je familie of vrienden dat je aan het afvallen bent of niet zo veel aan wilt komen. Dit kan moeilijk zijn, maar ze zullen het vast begrijpen. Zo krijgt de rest ook de kans om rekening met je te houden.

Niet aankomen tijdens de feestdagen: Probeer ‘nee’ te zeggen

We snappen het, de verleiding is soms moeilijk te weerstaan. Wanneer je oma dat lekkere kersttoetje aanbiedt wil je het liefst ‘ja’ zeggen. Maar het is ook belangrijk – ook tegen andere vragen die je in het leven krijgt – om af en toe eens ‘nee’ te zeggen. Wanneer je niet aan wilt komen tijdens de feestdagen, kom je niet veel verder door overal ‘ja’ op te zeggen.

Zie ook

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

Winterdip? Dit kan vitamine D voor jou betekenen

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

Zware nacht gehad? Met deze 3 tips zie je er minder moe uit

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

Afvallen met je partner: zo maak je het leuk

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

Yes! Italië is het eerste land dat klimaatlessen verplicht maakt

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hoe doe je dat?

Katerloze feestdagen? Met deze wijn wordt het werkelijkheid!