Tegenwoordig wordt er veel over gezondheid gesproken. Is dat product wel of niet gezond? Welke invloed heeft een bepaald product op mijn lichaam, doe ik er dan wel goed aan om het te eten of te drinken? Best wel heel erg vervelend. We maken het onszelf in ieder geval niet heel erg gemakkelijk. Waar komt dat eigenlijk vandaan dat we hier veel over na denken? Wie heeft dit allemaal bedacht en waarom heeft dat een bepaalde invloed op een mens zijn levensstijl? Je leest het allemaal in deze inspirational talk #3 –  De invloed van een gezonde levensstijl. Wie weet herken jij jezelf in dit artikel en kies jij vanaf nu liever voor een minder strenge en juist meer gebalanceerde levensstijl!

De gezondheidshype en zijn invloed

De gezondheidshype is niet meer weg te denken uit onze samenleving. In elke krant of magazine valt er wel iets te lezen over gezondheid. In mijn ogen is dat helemaal niet verkeerd. Op deze manier maak je iedereen bewust van hun eigen levensstijl. Ze zullen zich bij bepaalde artikelen best achter hun oren krabben en zich daarbij afvragen ‘Ben ik goed of juist minder goed bezig en valt er nog iets te veranderen?’. Dit is helemaal oké. Wel bestaat er een hele grote MAAR in dit verhaal. Het mag hoe dan ook niet een negatieve en benadelende werking hebben op je lichaam en geest. Het is juist positief bedoeld en niet om jezelf ‘in the end’ dingen te ontnemen waar je lichaam eigenlijk heel erg veel behoefte aan heeft.

Van overmatig gezond eten naar een gebalanceerde levensstijl

Je ziet een duidelijke verschuiving optreden bij de superfoods en overmatig gezonde levensstijl. In tv programma’s, zoals het inspirerende programma van Jet van Nieuwkerk ‘Niet gezond meer’, maar ook in interviews met andere bekende lifestyle influencers zie je dat gebalanceerd leven heel erg belangrijk is geworden. Ze geven de gezondheidshype een schop in de goede richting. Het gaat gelukkig steeds meer om die ‘balanced lifestyle’ waarbij we onszelf naast hele gezonde producten ook iets lekkers moeten gunnen. Rens Kroes is hier een goed voorbeeld van. Zo geeft zij aan op haar site ‘Genieten van lekker eten en het met liefde op eten. Dat kan zo nu en dan ook een vette snack zijn met alles erop en eraan. Als je er van geniet, zeg ik: ‘doen’. Het draait om balans.’ Ik ben het hier zeker mee eens. Die ene keer dat jij wel kiest voor datgene wat destijds het label ‘ongezond’ opgeplakt heeft gekregen, resulteert niet direct in een ‘unhealthy’ lifestyle. Keep that always in your mind!

De invloed van social media en haar influencers is groot

Voordat er (tv) programma’s werden gemaakt over de invloed van gezond eten op de levensstijl en keuzes, hield ik dat zelf altijd al in gedachte. Laat je niet zomaar beïnvloeden en leef een gelukkiger leven door afwisselende keuzes te maken. Dit is helaas niet voor iedereen in deze samenleving gemakkelijk. Door het gebruik van social media wil (bijna) iedereen graag een mate van perfectie nastreven. Dit geldt zowel voor het uiterlijk als innerlijk. Vooral (jonge) meiden laten zich hierdoor beïnvloeden en kijken met een grote kritische blik naar zichzelf blijkt uit onderzoek. Gelukkig zie ik dat hier steeds meer door een andere bril naar gekeken wordt. Het stukje balans is waar vaker en in grote mate op gehamerd wordt en juist minder op die perfectie. Zo geeft lieve Jet van Nieuwkerk aan op haar site ‘Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.’

‘Wat wil je met dit verhaal bereiken?’

Met dit verhaal wil ik bereiken dat je heel goed moet oppassen niet door te schieten in deze samenleving waarin er veel over gezondheid wordt gesproken. Denk zelf altijd eerst na met je eigen boerenverstand. Geniet van het leven en het lekkers dat ons zo nu en dan wordt aangeboden. Het is nooit verkeerd om eens die chocolade reep af te slaan of voor de ‘healthy option’ te gaan, maar bouw zeker momenten in waarin jij ook onverantwoord en zonder nadenken geniet! Dus, heb jij moeite om de overmatig gezonde levensstijl in te ruilen voor een gebalanceerde levensstijl? Onthoud dan altijd dat overmatig gezond eten, niet het enige is waar je écht gelukkig van wordt. Naast geluk, moet je altijd onthouden dat een overmatig gezonde levensstijl ook héél ongezond kan zijn en slecht voor je ‘body and mind’. Tot slot, onthoud altijd dat niemand jou met een overmatig gezonde levensstijl beter, mooier, leuker of knapper vindt. Hoe jij je zelf voelt, dat is het belangrijkste! 

Perfectie maakt plaats voor geluk

Voor dit inspiratie artikel heb ik de toppers Rens en Jet als voorbeeld genomen, maar er zijn nog meer influencers die willen zorgen dat ‘het perfecte plaatje’ plaats maakt voor ‘jezelf gelukkig voelen door middel van balans’. En ook deze quote is fijn om in je achterhoofd te houden!

Some days you eat salads and go to the gym, some days you eat cupcakes & refuse to put on pants. It’s called balance.

Lees ook

Inspirational talk #3 – De invloed van een gezonde levensstijl

Inspirational talk #2 - Opzoek naar creativiteit

Inspirational talk #3 – De invloed van een gezonde levensstijl

Inspirational talk #1 - Zo geef ik mijn grenzen aan