De nieuwste auto, de nieuwste telefoon, hoe groter hoe gaver en hoe duurder hoe beter. Een materialist is iemand die zijn zelfbeeld vooral laat bepalen door welke spullen hij heeft en hoeveel daarvan. Uit onderzoek blijkt echter dat meer, niet altijd gelijk staat aan ‘beter’ én dat een materialistische levensinstelling ongezond is.
Onderzoek
In 2009 heeft de Amerikaanse wetenschapper Andrew Christopher samen met twee collega’s de relatie tussen materialisme en geluk onderzocht. 440 proefpersonen deden hieraan mee. Wat blijkt nou? Door steeds meer spullen te willen hebben, word je juist steeds ongelukkiger. Het is een neerwaartse spiraal waar een materialist zich in begeeft.
Gevoel onderdrukken
Als materialisten ongelukkig zijn, gaan ze de schuld leggen bij het feit dat ze bijvoorbeeld niet de nieuwste auto hebben, of de grootste tv. Ze gaan deze vervolgens kopen om het ongelukkige gevoel te onderdrukken, wat vaak voor een paar dagen werkt. Echter helpt het niet op langere termijn, de materialist komt vervolgens weer precies in hetzelfde -als het niet erger is- gevoel van ongelukkig zijn terecht.
Ook Britse psychologen die honderdvijftig eerdere onderzoeken deden naar het verband tussen materialisme en welzijn kwamen tot dezelfde conclusie. “Mensen die het belangrijk vinden om veel geld te hebben, en veel spullen die status uitstralen, zijn relatief ongelukkig over zichzelf en hun leven. Ze zijn niet alleen geneigd om obsessief spullen te kopen, maar ze roken en drinken vaak ook veel.”(NRC)
Ervaringen maken gelukkiger
Over het algemeen wordt je van spullen kopen dus niet gelukkig. Het is beter om iets te gaan doen met je geld. Denk aan een vakantie, een cursus die je interessant vindt, een (spannende) activiteit. Van nieuwe ervaringen en herinneringen wordt je blijer en blijf je ook blijer.
Weten hoe het komt dat je van ervaringen blijer wordt? Lees het hier.