Je kijkt terug naar die vakantie die je in zweden hebt doorgebracht. Of “weet je nog?” die keer dat je samen met je beste vriend ging bungeejumpen en sky-diven. Je had er lang voor gespaard en de ervaringen waren het allemaal waard. Onderzoek wijst uit dat geld niet gelukkig maakt, althans, het ligt eraan wat je er mee doet.

Spullen vs ervaringen

Waarom ervaringen wel gelukkig maken en spullen niet? Een van de redenen daarvoor is omdat je spullen onderling makkelijker kunt vergelijken, dit beargumenteren Amerikaanse psychologen in de Journal of Personality and Social Psychology in 2010. Als je een nieuwe auto, of een nieuwe Iphone koopt, kun je ze precies vergelijken en alle specificaties van de verschillende uitgaven opzoeken. Door alle opties die we kunnen kiezen, willen we de aller gunstigste of de aller beste optie. Wat achteraf vaak resulteert in het zorgen maken over de aankoop die we gedaan hebben want, was er niet een betere versie? Heb ik wel de goede uitgekozen? Laat staan als een week later de nieuwste variant op de markt komt.

Met ervaringen werkt het echter anders. Dat weekendje Parijs kun je namelijk niet vergelijken met dat weekendje aan zee. Je hebt geen specificaties om naar elkaar te leggen.

Je hebt geen betere of mooiere versie van je ervaring. Deze ervaringen en herinneringen zitten namelijk in ons hoofd.

Volgens de Amerikaanse psychologen is dat ook reden nummer twee, waarom ervaringen gelukkiger maken dan spullen. De ervaringen die in je hoofd zitten kunnen daar namelijk tot iets steeds mooiers rijpen, terwijl je bezittingen op lange termijn beschadigen en stuk gaan. Het is niet zo makkelijk om warme gevoelens te ervaren bij een voor veel geld aangeschafte laptop die net iets te vaak crasht, schrijven de psychologen. Terwijl je zelfs na de meest suffe of slechte vakanties nog kunt denken: “wat hadden wij een lol toen we 3 dagen moesten gaan bowlen omdat er niks anders te doen was tijdens die storm.”

Reden nummer drie: tijdens je vakanties, activiteiten, cursussen of avondjes in de kroeg ben je meestal niet alleen. Terwijl je vaak wel in je eentje “geniet” van je spullen. Mensen zijn graag samen en delen graag hun ervaringen met andere, wat weer mooiere momenten creëert die je kunt delen en waar je samen ook weer op kunt terugkijken.

Oftewel, heb je geld te veel? Of spaar je al lange tijd voor die dure tas of schoenen die je wilt aanschaffen. Denk er nog eens over na. Misschien lijkt het je toch leuker om je beste vriendin een weekendje mee te nemen op een stedentrip. Of misschien vind je het wel leuk om een Sup Yoga workout  te doen op bali!