Migraine is een ontzettend vervelend kwaaltje, en wie er mee te maken heeft zal dat ook kunnen beamen. Een bijkomende ellende is het aura dat sommige mensen voor of tijdens een migraineaanval ervaren. Maar wat is een migraine aura nu precies? En belangrijker: wat kun je eraan doen?

Migraine aura: wat is het?

Niet iedereen die last heeft van migraine lijdt ook aan migraine aura. En wie soms een migraine aura ervaart, zal daar niet altijd mee zitten. Ongeveer 15 tot 25% van de migraineaanvallen gaat gepaard met een migraine aura.

Zo’n aura kan zich op verschillende manieren ontstaan en blijft gemiddeld een uur hangen. Soms valt de aura samen met de migraine aanval zelf, maar vaak is het ook een voorbode van een naderende aanval. De meest gemelde symptomen zijn:

 1. Tintelingen, vaak in het gezicht
 2. Zichtstoornissen, het zien van (zwarte) vlekken. Deze kunnen van vorm en grootte veranderen.
 3. Lichtflitsen zien die er niet zijn
 4. Een overgevoeligheid aan licht en geluid
 5. Problemen met spreken
 6. Misselijkheid en zelfs braken
 7. Neerslachtigheid

Wat kun je ertegen doen?

Hoewel er niet veel te doen valt aan migraine of migraine aura’s, moet je niet bij te pakken neerzitten. Je kunt de oorzaken van de symptomen moeilijk bestrijden, maar er zijn wel manieren om de pijn te verlichten.

 1. Vermijd verlichtte ruimtes en trek je terug in een donkere kamer
 2. Leg een koud kompres op de pijnlijke zone
 3. Het uitoefenen van lichte druk op het voorhoofd kan wonderen doen
 4. In sommige gevallen kan een warm bad voor verlichting zorgen – zeker wanneer de hoofdpijn gepaard gaat met nekklachten

In overleg met de dokter kunnen bepaalde medicatie voorgeschreven worden. Zo is er preventieve medicatie die je kunt nemen wanneer je een migraineaanval voelt opkomen. Wie trouwens regelmatig last heeft van migraine, heeft misschien baat bij een bezoek aan de huisarts. Ook wanneer een migraine aura anders aanvoelt dan je gewend bent, is het raadzaam om even bij de dokter langs te gaan.

Lees ook

Migraine aura: oorzaken & oplossingen

Kun je niet kiezen? Eerste hulp bij keuzestress

Migraine aura: oorzaken & oplossingen

5 mindset boeken die jou helpen het beste uit jezelf te halen