Migraine is geen normale hoofdpijn die met een paracetamol weer over gaat. De pijn is heftig en nadenken of goed functioneren lukt eigenlijk niet. Heb je vaak last van migraine, dan is het goed om te kijken op welke momenten jij last hebt van de pijn. Het kan door drukte, lawaai of juist in bepaalde periodes naar voren komen. Een migraine aanval is erg vervelend en daarom heb ik hieronder wat tips wat je er tegen kan doen.


Er zijn vier migraine fases

Kleine signalen die het lichaam aangeven

Misschien ben je te vermoeid of heeft je lichaam een aantal voedingsstoffen nodig. Het kan ook zijn dat je vocht te kort komt en dat betekent dat je meer water moet drinken, het liefst 1,5 liter.

Sommige mensen hebben last van een aurafase

Je hebt weinig kracht in het lichaam en daardoor is het moeilijk om op woorden te komen. Gesprekken voeren is dan heel lastig. Als je last hebt van een aurafase, dan zijn lichtflitsen of harde geluiden niet echt prettig.

De hoofdpijnfase

De migraine is sterk aanwezig en vaak hebben mensen last van een kloppende hoofdpijn. Door de pijn komt er ook misselijkheid bij kijken en kans op overgeven is groot. Deze fase duurt gemiddeld vier uur en kan tot drie dagen duren.

De herstelfase

Gelukkig, de ergste pijn is weg. Migrainepati├źnten hebben is deze fase nog wel last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Meestal heb je even een dag nodig om te herstellen, maar dit kan soms ook een week duren.

Tips tegen migraine aanvallen

  1. Vermijd drukke plekken met veel mensen om je heen
  2. Ga liggen in bed met de gordijnen dicht, zodat het heel donker wordt in de kamer
  3. Probeer te slapen en voldoende nachtrust te krijgen, te weinig slaap helpt niet bij migraine
  4. Kijk niet op beeldschermen of je mobiele telefoon
  5. Slik medicijnen, dit helpt alleen als je de hoofdpijn voelt aankomen

Tip: Ieder mens is anders en daarom is het verstandig om te kiezen wat voor jou het beste helpt. Het is ook verstandig om een bezoekje bij de huisarts te plannen en erover te praten hoe je deze migraineaanvallen kan verminderen.

Lees ook

Migraine aanval, wat kan je het beste doen?

Wat helpt er tegen misselijkheid?

Migraine aanval, wat kan je het beste doen?

2 oefeningen die helpen bij nekpijn en een stijve nek door stress!