Bij mindfulness gaat het erom dat je je volledig bewust bent van de ervaring waar je in zit. Dat kun je dus op heel veel dingen betrekken. Onder andere op eten. Mindful eten heeft namelijk zo zijn voordelen. Maar wat is mindful eten dan precies? En hoe werkt het eigenlijk?

Wat is mindful eten?

Wij Nederlanders houden van efficiëntie. Heel de Westerse wereld eigenlijk, waar we graag zo snel mogelijk doorgaan naar het volgende. Het eten van een maaltijd schiet er vaak maar een beetje bij in. Misschien werd je als kind altijd al verteld dat je door moest eten en was op school de lunchpauze veel te kort. Dat werkt door naar je leven als volwassene, waar we allemaal ook nog eens druk zijn met werk en/of het gezin.

Mindful eten gaat er in eerste instantie om dat je geniet van je eten. In plaats van het zo snel mogelijk naar binnen te werken, eet je iets langzamer. Je probeert afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Maar het heeft nog meer voordelen dan genieten. Doordat je langzamer eet, kan je lichaam makkelijker beslissen of je al vol zit. De kans dat je te veel eet, wordt dus kleiner, wat ook nog eens kan helpen bij afvallen. Je kunt mindful eten overal doen waar je maar wilt, zolang je maar bewust bezig bent met wat je eet.

mindful eten buiten

Hoe werkt mindful eten?

Maar hoe doe je dat dan, dat mindful eten? Het is eigenlijk best wel simpel. Met deze tips weet jij hoe je begint aan mindful eten

1. Ga er echt voor zitten en vermijd afleidingen

Niet meer even gauw op de bank voor de tv je avondeten naar binnen werken of tijdens het werken aan je bureau je lunch eten. Ga er echt even voor zitten, het liefst aan de keukentafel. Als het mooi weer is, kun je ook buiten in de zon even een plekje zoeken. Probeer je telefoon weg te leggen terwijl je eet, je computer of tv uit te zetten en zelfs je boek dicht te laten. Hoewel het misschien best relaxed is om even een paar bladzijdes te lezen tijdens het eten, zorgt het ervoor dat je helemaal niet meer op je eten let. Zorg dus dat er geen afleidingen zijn, afgezien van andere mensen aan tafel.

2. Maak tijd vrij

Zorg ervoor dat je maaltijden echt een eigen moment krijgen in je dag. Als je weinig tijd hebt op een dag kan het goed zijn om ze zelfs in je agenda in te plannen. Wanneer je mindful eet, eet je waarschijnlijk langzamer dan normaal. Je hebt dus echt even de tijd nodig voor een maaltijd. Vaak krijg je ook pas na 20 minuten het gevoel dat je vol zit, zelfs als dat eigenlijk al eerder is. Probeer ervoor te zorgen dat er minstens drie uur tussen je eetmomenten zit, zodat je maag genoeg tijd krijgt om je vorige maaltijd te verteren. Te lang wachten met eten is ook niet verstandig, dan eet je makkelijk te veel omdat je zo’n honger hebt.

3. Eet rustig en let op wat je eet

Deze ligt misschien voor de hand, maar probeer zo rustig mogelijk te eten. In eerste instantie kan het onwennig voelen om langzaam te eten, maar dit is iets waar je aan went. Zorg ervoor dat de vorige hap al in je maag is voordat je de volgende neemt. Een manier om langzamer te eten is door je vork of lepel tussen elke hap neer te leggen. Een andere mogelijkheid is met je niet-dominante hand eten. Ook is het goed om echt te kijken naar wat je nu eigenlijk aan het eten bent en te letten op de structuur, smaak en presentatie van je eten. Wat voor gevoel geeft het eten je?

eet kleine happen en let op wat je eet

4. Eet kleine happen en kauw genoeg

Door kleine happen te eten, duur het automatisch langer voordat je je maaltijd op hebt. Het zorgt er ook voor dat we het beter kunnen verwerken. Grote happen zijn moeilijker te kauwen. Het is namelijk ook belangrijk om goed te kauwen. Over het algemeen wordt er 20 tot 30 keer per hap aangeraden. Natuurlijk zal dit verschillen per maaltijd, want sommige dingen zijn nu eenmaal zachter – of vloeibaar, zoals soep – en hoeven dus minder gekauwd te worden. Door genoeg te kauwen haal je ook wat druk van je verteringsstelsel af.

Ga jij je aan mindful eten wagen?

 

Auteur: Gerdien Hulsman