Harde geluiden. Veel mensen kunnen hier slecht tegen óf juist weer heel erg goed. Dit kan een grote impact hebben op iemand zijn leven. Overal zijn namelijk wel harde geluiden hoorbaar. Wist je dat harde geluiden een slechte invloed kunnen hebben op jouw algemene gezondheid?

Zoemend geluid in je oren

Allereerst hebben harde geluiden natuurlijk een grote impact op je gehoor. Ga maar eens een avondje uit, je komt terug, ligt in je bed en het is stil om je heen. Helaas is het niet helemaal stil want je hoort telkens iets zoemen in je hoofd en oren. Een piep. Ieder van ons heeft er vast wel eens mee te maken gehad. Fijn is het niet want het liefst val je direct inslaap om er geen last meer van te hebben.

Onderscheid tussen verschillende soorten geluiden

Er is onderscheid te maken tussen de fysieke component, het geluid en de omstandigheden die het geluid ongewild kunnen maken. Zo heb je meestal geen last van harde geluiden wanneer je het expres opzoekt maar ben jij thuis rustig aan het studeren en je hoort harde geluiden dan kunnen we met zijn allen stellen dat we er niet blij mee zijn. Op dat moment dus ongewild.

Maak je dit als persoon constant mee, harde en ongewilde geluiden? Dan kan het op de lange termijn gezondheidsconsequenties met zich meebrengen. Met gezondheidsconsequenties bedoelen we in deze situatie bijvoorbeeld:

  1. De focus op een taak valt weg met als consequentie dat jij je niet goed kan concentreren
  2. De taak waar jij mee bezig bent lijdt eronder
  3. Je werkresultaten worden dus slechter
  4. De TO-DO list raakt maar niet af

Deze 4 bovenstaande punten kunnen van slechte invloed zijn op je mentale gezondheid.

‘Mathias Basner – Rustige ruimtes zijn in de wereld van nu lastig te vinden.’

Het is lastig om rustige ruimtes te vinden, aldus Mathis Basner. Hij zegt dan ook dat er steeds meer geluid hoorbaar is van onder andere autowegen, groeiende urbanisatie, luchtzuiveringsinstallaties, muziek en bijvoorbeeld een buurman die een feestje aan het houden is.

Uit een onderzoek dat in 2011 is gehouden blijkt dat harde geluiden wel degelijk een grote impact hebben op de mens zijn gezondheid. Zo hebben er in 2011 zo’n 1,6 miljoen personen het leven gelaten door ongewilde omgevingsgeluiden. Dit is schrikbarend, toch?!

Een aantal belangrijke punten op een rijtje:

  1. Het verstoort communicatie
  2. Je moet het gesprek naar een ander tijdstip of een andere ruimte verplaatsen. Dit kost mentale energie
  3. Het kan leiden tot miscommunicatie
  4. Invloed op hart en de bloeddruk door de grote aanmaak van cortisol. Dit is een stresshormoon
  5. Het verstoort de slaapcyclus omdat je lichaam van nature continue monitort of er gevaar op de loer ligt. Elk geluidje kan jou dus weer uit die belangrijke aantal uren slaap halen. Dit heeft dus weer een slechte invloed op jouw hart en bloeddruk

Wanneer is een hard geluid dan ook echt te hard?

Harde geluiden kunnen we herkennen aan het feit dat we opeens ons stem moeten verheffen, het volume van de tv harder moeten zetten, ramen of deuren moeten sluiten of je werkplek verplaatst naar een rustige bibliotheek. Helaas kan niet iedereen zich dit veroorloven om voor het geluid weg te lopen of om harder te gaan praten.

Kan jij dus niet onder zo’n situatie met veel geluid uitkomen? Dan kan dit een grote impact hebben op het bovenstaande genoemde rijtje en dus op ons mentale gezondheid.

Oplossing?

De oplossing is heel simpel. Praat met de mensen die over deze geluiden gaan. Vraag of ze de muziekknop wat zachter draaien, vraag of ze uit zich zelf de deur achter zich dicht doen of zoek zelf een ruimte op waar jij tenminste zeker weet jezelf te kunnen concentreren. Gebruik een koptelefoon die geluid tegenhoudt en je volledig van de omgeving afsluit. Echt waar, deze bestaan. Het zijn de kleine dingen die het leven op dit vlak weer een stukje makkelijker maken. Weg met deze mentale struggles.

Bekijk ook

TEDTALK – Harde geluiden kunnen een slechte invloed hebben op de gezondheid

Tips om je beter te kunnen concentreren

TEDTALK – Harde geluiden kunnen een slechte invloed hebben op de gezondheid

Een aantal tips om je slaapritme te verbeteren