Een rothumeur: ik heb er last van, jij hebt er last van, we hebben er allemaal wel eens last van. En dat is helemaal oké! Maar soms moeten we onszelf even een stapje terug doen zetten om even goed naar ons humeur te kijken. Soms is je slechte humeur namelijk niet helemaal gegrond, en vaak helpt het je geen meter verder. Gelukkig brengt de Mindfulness filosofie ons enkele strategieën om onszelf te wapenen tegen… wel, onszelf.


1. Ademen!

Akkoord, ademen deden we al voor we Mindfulness kenden, maar mindful ademen kenden we misschien nog niet. Je hebt het als kind vast wel eens gehoord: tot tien tellen voor je boos wordt? Het is eigenlijk bijna precies dat. Wanneer je een humeurige bui voelt opkomen, kan het nuttig zijn daar even bij stil te staan. Vaak denken we niet veel verder dan ‘k*t, ik ga me weer rot voelen’, en proberen we vervolgens angstig te ontkomen aan onszelf. Mindfulness vraagt ons om dat juist niet te doen, en in plaats daarvan even de tijd te nemen om ons humeur aan te voelen zonder erover te oordelen. In plaats van het te ontvluchten, accepteren we het gevoel zoals het is. En gaan we even ademen om het te verwerken.

Het boeddhisme, waar Mindfulness zijn filosofie grotendeels vandaan haalt, spreekt soms over grijpen en afkeren. Wanneer we een negatieve bui voelen opkomen, voelen we daar afkeer bij: we willen er niet mee omgaan. (Het omgekeerde, grijpen, gebeurt ook: we zijn op vakantie geweest, en willen absoluut niet terug naar de dagelijkse routine, dus grijpen naar dat vakantiegevoel hoewel er thuis ook fijne dingen zijn.) Na een tijdje op deze manier na te hebben gedacht, kom je waarschijnlijk tot het besef dat vaak juist die afkeer het onaangename gevoel met zich meebrengt. Wanneer je het rothumeur gewoon accepteert en niet afkeurt, wordt het automatisch veel lichter.

2. Mindful bezig zijn met ons humeur

Wanneer het gewone ademen niet volstaat, kunnen we er baat bij hebben ons even volledig af te zonderen om wat ‘licht te schijnen’ op ons humeur. Gun jezelf de tijd om even ten volle te voelen wat er op komt. Sta niet stil bij wat je humeur veroorzaakt (tenzij het natuurlijk een makkelijk uit te schakelen stoorzender als een vervelend zittende schoen of een onvaste radio betreft – daar kun je gemakkelijk wat aan doen). Dit lijkt in het begin misschien moeilijk, maar onthoud dat dit iets is dat we werkelijk allemaal kunnen doen. Oefening baart kunst! Achteraf voel je je vast ook een stuk beter, en kun je weer helder nadenken.

3. Mindful bezig zijn met het huishouden

Een laatste trucje om je humeur over het algemeen te verbeteren, is het mindful huishouden. Huishoudelijke taken zijn repetitief, vragen weinig werkelijke aandacht en kunnen ons humeur een stevige deuk geven, zeker wanneer we de dingen wat hebben laten gaan… Toch kun je, en dat wordt beaamd door meerdere ervaren Mindfullness aanhangers, juist in dat huishoudelijk werk ontzettend veel heil vinden. Alles wat je moet doen, is je automatische piloot uitschakelen en je ten volle bewust zijn van je taak. In het begin zul je vooral de irritatie stevig ervaren, maar eens je die, door de andere strategieën te oefenen, kunt accepteren en laten varen, ontdek je dat wat je doet juist rustgevend kan zijn.

Lees ook

Mindful manieren om je humeur te verbeteren

Meditatie voor beginners: 5 oefeningen om je practice te boosten

Mindful manieren om je humeur te verbeteren

Leren mediteren: 5 handige tips voor beginners

Mindful manieren om je humeur te verbeteren

Sportmindset: de weg naar een gezonde leefstijl